Svijet
0

Konferencija u Kopenhagenu na kritičnoj tački

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bijela kuća je saopćila da će se predsjednik Barack Obama danas, posljednjeg dana konferencije o klimatskim promjenama, sastati s kineskim premijerom Wenom Jiabaom, ne navodeći o čemu će razgovarati.

Međutim, odbijanje Sjedinjenih Država da pristanu na daljnje smanjenje emisije stakleničkih plinova od onoga što su predložile, te kinesko odbijanje da se dopusti verifikacija kineske emisije stakleničkih plinova – dvije su od najvećih zapreka za postizanje globalnog sporazuma o klimatskim promjenama.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je u četvrtak da cijeli svijet gleda ka Kopenhagenu. Prvi čovjek svjetske organizacije nazvao je klimatsku konferenciju jednim od najsloženijih i najtežih procesa koji se mogu zamisliti.

Ban je pozvao pregovarače da imaju u vidu zdrav razum, da budu spremni na kompromis i hrabre odluke, dodajući kako vjeruje da se do sporazuma može doći.

Uz predsjednika Obamu, u petak će konferenciji u Kopenhagenu prisustvovati više od stotinu stranih čelnika.

Glasnogovornik Bijele kuće, prenosi VoA, izjavio je da bi američki predsjednik radije želio da se konferencija okonča bez sporazuma umjesto pristajanja na loš sporazum.

Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak je objavila da će SAD pridonijeti u pokretanju godišnjeg fonda od stotinu milijardi dolara iz kojeg bi se pomagalo zemljama u razvoju da se nose s posljedicama globalnog zatopljenja. No, dodala je, američka ponuda ovisi o tome hoće li te zemlje smanjiti svoju emisiju stakleničkih plinova te dopustiti verifikaciju.