Duplo manje plaćeni
3

Kompanija koja pravi odjeću Ivanke Trump optužena za kršenje međunarodnih zakona o radu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kineska tvornica koja proizvodi odjeću za modnu liniju Ivanke Trump optužena je za kršenje nekoliko međunarodnih zakona o radu. U izvještaju asocijacije Fair Labor, američke industrijske monitoring grupe, navodi se da su radnici za skoro 60 sati sedmično zaradili samo 62 dolara (57 eura).

Prosječni zaposlenik u proizvodnji u Kini zarađuje skoro duplo više novca, odnosno 484 funti (574 eura) mjesečno, prema nacionalnim podacima iz 2014. godine.

Inspektori Fair Labora posjetili su fabriku u oktobru prošle godine i naveli kako 80 radnika pravi odjeću za kompaniju G-III Apparel Group koja ima licencu za proizvodnju Ivankinih modnih predmeta. Ivanka nema glavnu ulogu u fabrici, a u izvještaju se ne navodi da li se u vrijeme inspekcije pravila njena linija odjeće.

Međutim, tokom dvodnevne posjete utvrđeno je da su prekršena 24 međunarodna standarda rada koje je odredila UN-ova Međunarodna organizacija za rad, piše Washington Post.

Inspektori navode da uposlenici koji prave Ivankine haljine od 139 dolara moraju raditi 57 sati sedmično kako bi ispunili normu. Prema kineskom zakonu prekovremeni rad je ograničen na 36 sati mjesečno, a uposlenici G-III su navodno imali 82 sata prekovremenog rada mjesečno između septembra 2015. i augusta 2016. godine.

Istaknuto je da radnici nemaju redovno osiguranje, da nema sindikata za zastupanje prava radnika i podizanje svijesti o njihovom zdravlju i sigurnosti.