Jača nego ikad
4

Posao Ivanke Trump cvjeta dok ona gradi političku karijeru

FENA
Ivanka Trump (Foto: EPA)
Ivanka Trump (Foto: EPA)
Nakon što je njen otac izabran za predsjednika Sjedinjenih Država, globalna prodaja prozvoda Ivanke Trump je skočila, a njena kompanija podnijela je zatjeve za registraciju najmanje devet novih zaštitnih znakova na Filipinima, u Portoriku, Kanadi i Americi.

Trgovačka mašina robne marke Ivanke Trump jača je nego ikada, čak i dok ona gradi političku karijeru iz svog ureda u zapadnom krilu Bijele kuće, piše Associated Press.

Prodaja je dostigla rekordne razine 2017. godine, unatoč bojkotima i tome što je nekoliko prodavnica ograničilo prodaju njenih proizvoda. Američki uvoz, većinom iz Kine, porastao je prošle godine za oko 166 posto.

Marka Ivanke Trump, kojom ona više ne upravlja iako je i dalje posjeduje, tvrdi da prodaja raste.

Korištenje prestiža državne službe za izgradnju robne marke nije ilegalno, ali krivični zakon o sukobu interesa zabranjuje državnim zvaničnicima poput Ivanke Trump i njenog supruga Jareda Kushnera sudjelovanje u pitanjima vlade koja bi mogla imati utjecaj na financijske interese njih ili njihovih supružnika.

  • Stavite biznis na čekanje i prestanite pokušavati da registrujete nove zaštitne znkove dok ste u vladi - savjetuje Richard Painter koji je radio kao vrhovni advokat za etička pitanja Bijele kuće tokom mandata Georgea W. Busha.

Kompanija Ivanke Trump 6. aprila je dobila privremeno odobrenje kineske vlade za tri nova zaštitna znaka, što joj je dalo prava monopola kako bi prodavala nakit, torbe i spa usluge u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Te večeri Ivanka i njen suprug sjedili su pored kineskog predsjednika i njegove supruge na večeri u Mar-a-Lagu.

Norman Eisen, advokat za etička pitanja Bijele kuće za vrijeme mandata Baracka Obame, kazao je da on ne bi dozvolio ovakvo miješanje biznisa i politike, te da bi se Ivanka i Jared trebali odmaknuti od pitanja u vezi s Kinom "za njihovo dobro i za dobro države".