Koalicija predsjednika Masa sačuvat će većinu u Katalonji

S
SRNA
25.11.2012. u 22:14
3
8
Koalicija predsjednika Masa sačuvat će većinu u Katalonji
3
Koalicija predsjednika Masa sačuvat će većinu u Katalonji Artur Mas (Foto: abc.es)
Koalicija predsjednika Katalonije Artura Masa sačuvat će većinu nakon današnjih regionalnih parlamentarnih izbora, ali će dobiti manje poslaničkih mjesta, pokazuje rezultati istraživanja obavljenih na biralištima.
Masova koalicija Konvergencija i unija trebalo bi da osvoji između 54 i 57 mjesta u regionalnoj skupštini, od 135 mjesta. Na izborima 2010. godine osvojila je 62.

Ova koalicija je tehnička federacija dvije stranke - Demokratske konvergencije Katalonije i Demokratske unije Katalonije.

Na drugom mjestu naći će se republikanska ljevičarska stranka ERC, takođe separatistička, koja bi mogla osvojiti između 20 i 23 mjesta, u poređenju sa 10 mjesta 2010. godine, rezultati su istraživanja koje je obavila katalonska televizijska stanica TV3.

Ova partija bi mogla da se udruži sa Masom i pokrene referendum o nezavisnosti Katalonije, koji je Mas prije nekoliko dana najavio, pod uslovom da pobijedi na izborima.

Katalonija je bogati španski region koji predstavlja pokretački motor španske privrede, jer sa bruto domaćim proizvodom od oko 200 milijardi eura čini petinu nacionalne ekonomije.

Sa značajnom industrijskom bazom, Katalonija čini 26,5 odsto španskog izvoza od januara do jula 2012. godine i ima daleko veći udio od bilo kog drugog regiona, navode agencije.

Pošto nije uspio da dobije veća poreska ovlašćenja od Španije, Mas je raspisao izbore i obećao referendum o samoopredjeljenju za četiri godine, ako dobije mandat za to.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: