|

Počeli regionalni izbori u Kataloniji

Počeli regionalni izbori u Kataloniji
4
S
SRNA
25.11.2012. u 12:19
0
komentara
4

dijeljenja
Počeli regionalni izbori u Kataloniji
U Kataloniji, bogatoj oblasti na sjeveroistoku Španije, danas se održavaju regionalni izbori, a predsjednik Katalonije Artur Mas poručuje da će u slučaju pobjede raspisati referendum o nezavisnosti Katalonije.
Ankete predviđaju da će na izborima za regionalni parlament u Barseloni ponovno pobijediti katalonski predsjednik Artur Mas, 56-godišnji ekonomista.

"Nadam se da ću biti posljednji predsjednik Katalonije koju španjolska država pokušava uništiti prljavom kampanjom", rekao je na predizbornom skupu Mas, lider konzervativne stranke Konvergencija i unija /KiU/.

Prema njegovim riječima, samostalna katalonska država, sa 7,5 miliona građana, zauzela bi deveto ili deseto mjesto na listi od 27 evropskih zemalja.

Stranka KiU trebalo bi da osvoji 62 od 135 mjesta u pokrajinskom parlamentu i s drugim strankama koje su za nezavisnost kreira dvotrećinsku većinu.

Prijetnja otcjepljenjem sjeveroistočne pokrajine veliki je problem za španskog premijera Mariana Rahoja, čija je vlada ovih dana obilježila godinu dana rada.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.