Svijet
1

Predsjednik Katalonije ne odustaje od referenduma

FENA
Predsjednik Katalonije Artur Mas izjavio je da neće odustati od referenduma o nezavisnosti te autonomne španske oblasti i pored loših rezultata na izborima.

Mas je rekao da nacionalistička kampanja neće prestati uprkos tome što je teško formirati vladu pošto je njegova stranka na nedjeljnim izborima izgubila većinu, a nijedna stranka nije dobila apsolutnu većinu.

On je prije tih izbora obećao održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije u roku od četiri godine ako mu birači daju mandat.

Masovo obećanje da će pozvati na referendum za nezavisnost od Španije ako dobije većinu glasova dospjelo je na sve međunarodne naslovnice, posebno jer bi rezultati izbora mogli predstavljati ozbiljan izazov za Madrid i Brisel.

Međutim, nakon prebrojavanja glasova jasno je da je Masova Stranka konvergencije i jedinstva pretrpjela težak udarac i spala je sa 62 na 50 od ukupno 135 parlamentarnih mjesta, javila je Al Jazeera.

Bez obzira na to, refrendum bi se ipak mogao održati jer je Republikanska ljevica Katalonije (ERC), koja također podržava nezavisnost, uživala u spektakularnoj pobjedi udvostručenjem svojih članova sa 10 na 21, što znači da su nacionalističke stranke sada u većini.

Nacionalizam je uvijek bio dio katalonske politike - katalonski "Independistas" stupio je na snagu nakon višedecenijske represije pod vladavinom preminulog španskog lidera Francisca Franca, koji je zabranio nacionalne simbole i potisnuo katalonijski jezik i kulturu.

Španski premijer Mariano Rajoy rekao je da će spriječiti otcjepljenje bilo koje teritorije od Španije, uz obrazloženje da to nije u skladu sa ustavom.

On zahtijeva jedinstvo jer hoće da traži finansijsku pomoć od međunarodnih kreditora i pokušava riješiti probleme duboke recesije, bankarske krize, velikog deficita i stope nezaposlenosti od 25 posto.

Ali Katalonci smatraju da je nepravedno to što Madrid u obliku poreza uzima od Katalonije više nego što vraća u taj region. Prema Masovim procjenama, taj manjak iznosi 16 milijardi eura.

Ohrabren velikim skupom za nezavisnost 11. septembra u Barceloni, Mas je odlučio da od Madrida traži veće poreske nadležnosti. Pošto je odbijen, raspisao je regionalne izbore dvije godine ranije.

Rezultati ankete koju je list "Pais" proveo uoči izbora pokazali su da bi na referendumu 46 posto Katalonaca glasalo za nezavisnost, a 42 protiv.