Izvjestan referendum o nezavisnosti Katalonije

S
SRNA
24.12.2012. u 22:29
134
67
Izvjestan referendum o nezavisnosti Katalonije
134
Izvjestan referendum o nezavisnosti Katalonije Predsjednik Katalonije Artur Mas
Predsjednik Katalonije Artur Mas obećao je danas, na početku novog četverogodišnjeg mandata, da neće odustati od najavljenog referenduma o nezavisnosti tog španskog regiona 2014. godine.
Mas je, u inauguracionom govoru pred katalonskim političkim partijama i španskim ministrom finansija Cristobalom Montorom, zatražio "eksplicitno priznanje prava Katalonije, kao i svih drugih naroda na svijetu, na samoopredijeljenje".

"Podsjetimo se da su se u istoriji naroda velike promjene uvijek dešavale u teška vremena i protiv struje. Svi smo mi protagonisti jedinstvenog trenutka u našoj historiji", rekao je Mas na ceremoniji u Barceloni, objavljeno je na sajtu Bloomberg.

Mas, čija će nova vlada početi da radi 27. decembra, apelovao je na centralnu vladu u Madridu da ne pokušava da "zadrži struju" ili spriječi Katalonce u slobodnom izboru svoje budućnosti. On je pozvao lidere na obje strane da rade na sprečavanju "kolizije".

"Hajde da vjerujemo u Kataloniju. Niko i ništa ne može nam uzeti vjeru", rekao je Mas.

U Kataloniji su 25. novembra održani vanredni regionalni izbori, na kojima je Masova nacionalistička alijansa desnog centra CiU osvojila najviše glasova, ali je dobila samo 50 od ukupno 135 poslaničkih mjesta, iako je dotad imala 62.

CiU je zbog toga morala da se udruži sa Katalonskom republikanskom ljevicom, koja se, takođe, zalaže za nezavisnost regiona sa 7,5 miliona stanovnika.

Dvije stranke su obećale da neće odustati od održavanja referenduma o nezavisnosti 2014. godine, uprkos žestokom protivljenju Madrida.

Španski premijer Marijano Rajoy izrazio je u intervjuu dnevniku Mundo zabrinutost zbog Masovih planova, ocijenivši da su oni, sa ekonomske tačke gledišta, potpuno besmisleni.

"To bi bilo loše za Kataloniju i loše za cijelu Španiju", rekao je Rajoy.

Katalonci smatraju da je nepravedno to što Madrid u obliku poreza uzima od Katalonije više nego što vraća u taj region. Prema Masovim procjenama, taj manjak iznosi 16 milijardi eura.

Rezultati ankete koju je list El Pais proveo prošlog mjeseca pokazali su da bi na referendumu 46 posto Katalonaca glasalo za nezavisnost, a 42 posto protiv.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: