Svijet
36

Ko je Abu Bakr al-Baghdadi, vođa novoproglašene Islamske države

Klix.ba
Abu Bakr al-Baghdadi
Abu Bakr al-Baghdadi
Abu Bakr al-Baghdadi, čovjek čija je glava ucijenjena na 10 miliona dolara, prije nekoliko dana je održao propovijed u Mosulu u Iraku, što je inače jedno od rijetkih njegovih pojavljivanja u javnosti.

U videu koji je objavljen tokom vikenda na internetu može se vidjeti kako je ovaj vođa islamističke militantne grupe IDIL govorio pola sata na džuma-namazu.

Baghdadi se okupljenima predstavio kao njihov novi halifa, Ibrahim. Istakao je pritom kako se ne smatra ništa boljim od drugih pripadnika grupe, te kazao da ga svi podrže onda kada je na pravom putu, a upute ga ako sa tog puta skrene, prenosi Al Jazeera.

Rodom je Iračanin, a rođen je pod imenom Ibrahim al-Samarrai, oko 50 kilometara sjeverno od Bagdada u gradu Samara. Tvrdi da njegova loza vodi porijeklo od poslanika Muhammeda, što mu daje legitimitet da bude vjerski vođa.

Godine 2005. zarobile su ga američke snage, a nakon što je pušten na slobodu preuzeo je čelo ogranka Al Qaide u Iraku. Tačnije, zamijenio je tadašnjeg lidera Abu Omara al-Baghdadija, koji je ubijen u akciji koju su vodili Amerikanci.

Put Abu Bakra al Baghdadija do halife u samoproglašenoj Islamskoj državi najbolje se može shvatiti u svjetlu cijepanja Al Qaide u Iraku. Prošle godine je otvoreno prkosio glavnom lideru Al Qaide Aymanu al-Zawahiriju kada je udružio snage sa Jabhat al-Nusrom, sirijskim ogrankom Al Qide.

Al Jazeera je dobila pismo u kome Zawahiri Baghdadiju naređuje da se drži dalje od Al Nusre, no on je to ignorisao i većinu snaga ove sirijske grupe stavio pod svoju kontrolu, zajedno sa ogromnom teritorijom koja obuhvata dijelove sjevernog Iraka i Sirije.

Baghdadijevo pojavljivanje u džamiji u Mosulu sramota je za vladu premijera Iraka Nurija al-Malikija, jer je to dokaz da njegova vlada nije mogla vratiti kontrolu nad drugim po veličini iračkim gradom, Mosulom, odnosno nad bilo kojom drugom teritorijom koja je pod kontrolom "sunitskih pobunjenika".

Trenutno borbe bjesne širom Iraka, a u međuvremenu iraki parlament nastoji odabrati novu zajedničku vladu i izabrati novog premijera.