Svijet
5

ISIS proglasio novu islamsku državu i izabrao lidera

Klix.ba
Teroristička organizacija Islamske države Iraka i Sirije (ISIS) objavila je da je kreirala novu islamsku državu u područjima koja drže pod kontrolom i zatražili su odanost svih muslimana širom svijeta.

Sunitska militantna grupa proglasila je svog lidera Abu Bakra al Baghdadija kalifom, odnosno "poglavicom" države koja se, kako su rekli, proteže od Alepa u Siriji do Diyala u Iraku. ISIS-ov glasnogovornik Abu Muhammmad al Adnani kazao je u audio snimku prvog dana Ramazana:"On je imam i kalifa za muslimane širom svijeta. Njegova vladavina se proširila na široka područja Iraka i Levanta. Zemlja pod njegovim vodstvom se prostire od Alepa do Diyala."

Dodao je kako se legalitet svih emirata, grupa, država i organizacija poništava onog trenutka kada novi kalifa dođe na njihovu teritoriju.

"Slušajte kalifu i slušajte ga. Podržite vašu državu koja raste svakim danom", dodao je.

ISIS-ovi borci preuzeli su irački grad Mosul prošlog mjeseca u munjevitoj akciji i napredovali su prema Bagdadu. U Siriji su zauzeli teritoriju na sjeveru i istoku uz granicu sa Irakom.

ISIS je ovo objavio u vrijeme kada se iračka vlada bori da povrati svoje teritorije koju je ova grupa preuzela.

Irački helikopteri izveli su jučer akciju na području sjevernog grada Tikrita, koji je rodno mjesto Saddama Husseina. Militante su napali tenkovima, ratnim avionima i helikopterima. No, nisu uspjeli istjerati militante.

"Bitka je osmišljena u nekoliko faza. Sigurnosne snage su očistile veći dio područje i pitanje je vremena kada će Tikrit biti potpuno očišćen", rekao je glasnogovornik iračke armije Qassim al Moussawi.

SAD su poslale 180 od 300 američkih trupa za koje je predsjednik Barack Obama obećao da će pomoći Iraku.