Xi Jinping
184

Kineski predsjednik poziva na realizaciju nezavisne države Palestine na osnovu plana iz 1967.

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineski predsjednik Xi Jinping je naglašavajući "zajedničku sigurnost" pozvao na ostvarenje legitimne nezavisne države Palestine.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom, oglasio se i Xi Jinping.

"Gorke lekcije iz ciklusa palestinsko-izraelskog sukoba u potpunosti pokazuju da se samo podržavanjem koncepta zajedničke sigurnosti može postići održiva sigurnost", kazao je Xi.

Kineski lider pozvao je međunarodnu zajednicu "da poduzme hitne mjere za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba".

"Palestinsko pitanje je u središtu pitanja Bliskog istoka, a srž palestinsko-izraelskog sukoba leži u dugotrajnoj realizaciji legitimnog nacionalnog prava palestinskog naroda na uspostavu nezavisne države", napisao je Xi u pisanom poruci UN-u.

Pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da prenese svoje odgovornosti i uloži sve napore kako bi omogućio prekid vatre, osigurao sigurnost civila i zaustavio humanitarnu katastrofu.

Ponavljajući kinesko stajalište o palestinsko-izraelskim mirovnim pregovorima, Xi je rekao da se pravo palestinskog naroda na državnost i opstanak te njihovo pravo na povratak treba vratiti što je prije moguće.

"Jedini održivi način da se riješi palestinsko pitanje leži u uspostavi nezavisne palestinske države koja uživa puni suverenitet na temelju granica iz 1967. i s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom", dodao je Xi.