Nove tenzije
0

Kina predlaže hitne pregovore o Sjevernoj Koreji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Južna Koreja će "vrlo pažljivo" razmotriti prijedlog Kine da se održe hitni pregovori o Sjevernoj Koreji zbog novih tenzija na Korejskom poluotoku, saopćilo je danas južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Kina je ranije danas saopćila da želi hitne konsultacije predstavnika šest vlada uključenih u pregovore o okončanju sjevernokorejskog nuklearnog programa, a ovaj poziv iznio je na konferenciji za novinare kineski izaslanik za sjevernokorejsko pitanje Vu Davei.

Kina je jasno stavila do znanja da ove konsultacije ne bi dovele do obnavljanja šestočlanih pregovora o razoružanju Sjeverne Koreje, koji su prekinuti prije dvije godine.

Peking, koji se složio sa Seulom da je situacija na Korejskom poluotoku zabrinjavajuća, predložio je da se hitne konsultacije održe u decembru.

Japan je na ovaj prijedlog Kine reagirao uz dozu opreza.

  • Želimo da reagiramo obazrivo dok blisko sarađujemo sa Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama", izjavio je sekretar zamjenika šefa japanskog kabineta Tetsuro Fukujama, prenijela je japanska agencija Kjodo.

Do novih tenzija između Seula i Pjongjanga došlo je poslije incidenta u utorak, kada su sjevernokorejske snage otvorile vatru na južnokorejski otok Jeonpjeong, tvrdeći da su uzvratile na paljbu Južne Koreje, a poginula su dva južnokorejska vojnika i dvoje civila.