|

Južna Koreja odbacila poziv Sjeverne za pregovore

Južna Koreja odbacila poziv Sjeverne za pregovore
0
F
FENA
6.1.2011. u 10:41
3
komentara
0

dijeljenja
Južna Koreja odbacila poziv Sjeverne za pregovore Foto: AFP
Južna Koreja odbacila je u četvrtak poziv Sjevera za bezuslovne pregovore u cilju smirivanja napetosti na Korejskom poluostrvu, ističući da je ponuda propaganda koju ne uzima ozbiljno.
"Sjeverna Koreja je prethodno izdavala saopćenja poput ovog početkom godine. Ona su uobičajena u sklopu propagandne kampanje prema Jugu", izjavio je zvaničnik Ministarstva za ujedinjenje.

"Mi ne smatramo ovo ozbiljnim prijedlogom za dijalog. On nije čak ni u ispravnom i odgovarajućem formatu", dodao je isti zvaničnik.

Sjevernokorejska vlada, političke stranke i druge organizacije poručile su u srijedu u zajedničkom saopćenju da dvije Koreje moraju što prije početi bezuslovne pregovore kako bi se okončala aktuelna kriza između dvije zemlje.

Ponuda Sjeverne Koreje uslijedila je u trenutku kada američki zvaničnici u razgovorima s kolegama iz Kine i Južne Koreje pokušavaju da pronađu način za smirivanje situacije na Korejskom poluostrvu, a Pyongyang obustavi nuklearne aktivnosti, prenosi Reuters.

Seul želi izvinjenje nakon artiljerijskog napada sjevernokorejskih snaga na južnokorejsko ostrvo Yeonpyeong u novembru prošle godine, kada su poginula dva vojnika i dva civila.

Ovaj artiljerijski napad i potapanje južnokorejskog broda Cheonan u martu prošle godine, kada je poginulo 46 mornara, a za koji je Seul optužio Pyongyang, pojačali su napetosti na Korejskom poluostrvu, kao i pritisak da se razgovori obnove.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...