Vojna strategija
73

Kina gradi tajnu pomorsku bazu u Kambodži, planiraju svjetsku dominaciju

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kina navodno potajno gradi pomorsku bazu u Kambodži koja bi trebala koristiti njihovoj vojsci, međutim obje zemlje poriču da se takvo nešto gradi te, kako tvrde zapadni zvaničnici, poduzimaju mjere prikrivanja operacije.

Kina već ima sličan pomorski objekat u istočnoafričkoj državi Džibuti. Taj objekat za Kinu predstavlja važan element u ostvarivanju težnji da prošire svoj uticaj u regiji i ojačaju prisutnost u blizini ključnih morskih puteva jugoistočne Azije.

Kako piše The Washington Post, nova uspostava kineske pomorske baze u Kambodži, druge takve prekomorske ispostave i prve u strateški značajnoj indo-pacifičkoj regiji, dio je strategije Pekinga za izgradnju mreže vojnih objekata širom svijeta. Krajnji cilj je postati istinska globalna sila.

Wall Street Journal izvijestio je 2019. godine da je Kina potpisala tajni sporazum kojim će njihovoj vojsci biti dopušteno korištenje baze u Kambodži. Peking i Phnom Penh su to demantovali. Kambodžanski premijer Hun Sen je osudio pisanje kao "lažne vijesti". Glasnogovornik kineskog ministarstva obrane u to vrijeme također je osudio pisanje medija i nazvao to "glasinama" navodeći pri tome da je Kina samo pomagala s vojnom obukom i logističkom opremom.

Međutim, tokom vikenda kineski dužnosnik u Pekingu potvrdio je za Washington Post da će "dio baze" koristiti "kineska vojska", ali i naučnici. On je naveo i da je za sutra (četvrtak) planirano polaganje temelja kojem će prisustvovati kineski dužnosnici.

Kambodžanska ambasada u Washingtonu uprkos tome negira da Kinezi grade bazu navodeći kako se "čvrsto pridržavaju" ustava zemlje, koji ne dopušta strane vojne baze ili prisutnost na kambodžanskom tlu.

Zapadni dužnosnici rekli su kako očekuju da će na ceremoniji biti priznato kinesko učestvovanje u finansiranju i izgradnji proširenja pomorske baze Ream, ali ne i priznanje planova za njezino korištenje.

Oni navode da su se vlade dvije države potrudile zamaskirati prisutnost kineske vojske u Reamu. Na primjer, stranim delegacijama koje posjećuju bazu dopušten je pristup samo unaprijed odobrenim lokacijama. Kinesko vojno osoblje u bazi nosi uniforme slične kambodžanskim kolegama ili ih uopće nemaju kako bi izbjegli sumnju posmatrača.

Čini se da je tajnovitost o bazi uzrokovana osjetljivošću Kambodže i zabrinutošću zbog reakcije javnosti u državi s obzirom na to da postoji snažno domaće protivljenje ideji o stranoj vojnoj bazi.

Kineska mornarica već sada je najveća svjetska po broju plovila. Američka mornarica ima 297 borbenih brodova - nosača, razarača, i podmornica, dok Kina ima 355, a predviđa se da će ih imati 460 do 2030., prema prošlogodišnjem izvješću Pentagona.

No, Andrew Erickson, direktor istraživanja Kineskog instituta za pomorske studije na Naval War Collegeu rekao je da "koliko god ti brojevi bili impresivni, bez značajne mreže robusnih inozemnih objekata, njihova sposobnost korištenja brzo opada s udaljenosti od Kine".

Kina nije ni blizu mreže vojnih baza koje Sjedinjene Države imaju širom svijeta, što je velika američka vojna i strateška prednost, rekao je Richard Fontaine, glavni izvršni direktor Centra za novu američku sigurnost. No, rekao je, baza u Kambodži "daje im sposobnost projekcije sile koju inače ne bi imali u regiji".