Pogoršan odnos
45

Kim Jong Un najavio da nema namjeru izbjeći rat sa Južnom Korejom

L. S.
Vrhovni vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un (Foto: EPA-EFE)
Vrhovni vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un (Foto: EPA-EFE)
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un pozvao je na pojačano nuklearno naoružanje i dok je obilazio glavne fabrike oružja upozorio je da neće imati oklijevanja u uništenju rivalskog Juga.

Po prvi put označavajući Južnu Koreju "glavnim neprijateljem", Kim Jong Un rekao je da bi prioritet Pjongjanga trebao biti, prije svega, jačanje vojnih kapaciteta za samoodbranu i odvraćanje od nuklearnog rata, navodi zvanična Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Odnosi između dvije Koreje su na jednoj od najnižih tačaka u posljednjih nekoliko decenija, nakon što je Kim u ustav uvrstio status zemlje kao nuklearne sile i nakon što je napravio rekordnu seriju nuklearnih testova.

Kim je rekao da, iako Sjever, formalno poznat kao Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK), neće jednostrano pokrenuti konfrontaciju, te da on također nema namjeru da izbjegne rat, prenosi KCNA.

"Ako se Južna Koreja (ROK) usudi da pokuša upotrijebiti oružane snage protiv DNRK-a ili ugroziti njen suverenitet i sigurnost, a takva prilika se pojavi, nećemo imati oklijevanja da uništimo ROK mobilizacijom svih sredstava i snaga u našim rukama", izvijestila je KCNA.

Kim je, u pratnji visokih stranačkih i vojnih zvaničnika, obavio obilazak više fabrika municije u ponedjeljak i utorak, saopštila je KCNA, opisujući posjete kao ohrabrenje za radnike oružja "u borbi za postizanje ogromnog cilja proizvodnje za novu godinu".