Svijet
4

Kerry Palestincima: Nemojte reagovati na gradnju jevrejskih naselja

FENA
John Kerry
John Kerry
Američki državni sekretar John Kerry zatražio je od Palestinaca da "ne reagiraju neodmjereno" na izrelsku objavu gradnje novih jevrejskih naselja, i naglasio je značaj povratka mirovnim pregovorima.

Dok se novi mirovni dijalog pomalja nakon trogodišnjeg prekida, odobravanje gradnje skoro 800 stambenih jedinica u anektiranom istočnom Jerusalemu i oko 400 u drugim dijelovima Zapadne obale razbjesnilo je Palestince.

Za planom je ubrzo uslijedila izraelska objava da će osloboditi 26 palestinskih zatvorenika uoči nastavka razgovora u srijedu u Jerusalemu.

Dok su neki izraelski ministri osudili oslobađanje zatvorenika, Palestinci su osudili plan širenja naselja, za koji su Washington i EU izjavili da je nelegalan i da šteti mirovnim naporima.

Posljednji mirovni pregovori propali su u 2010. godini zbog spora oko gradnje naselja.

Kerry, koji se nalazi u posjeti Kolumbiji, nastojao je da ublaži napetosti, rekavši kako je izraelski plan gradnje naselja "u izvjesnoj mjeri očekivan" i pozvao je obje strane da sjednu za pregovarački stol kako bi razriješile međusobne nesuglasice.

"Bili smo svjesni da će doći do nastavka gradnje određenih naselja na nekim mjestima, i smatram da Palestinci to uviđaju", kazao je.

Kerry je, međutim, dodao: "Mislim da je ta objava došla mimo naših očekivanja, i o tome se upravo sada raspravlja".

Kerry, koji je preuzeo vodeću ulogu u ponovnom pokretanju mirovnih pregovora prošlog mjeseca, izjavio je kako nije očekivao da nova objava o gradnji naselja bude "nepremostiva prepreka", ali je naglasio da Sjedinjene Države smatraju sva naselja nelegalnim.

"To upravo naglašava značaj što skorijeg povratka pregovaračkom stolu i rješavanja svih pitanja vezanih za naselja, koja će se najbolje riješiti bavljenjem sigurnosnim i graničnim pitanjima", izjavio je Kerry novinarima u Bogoti.

"Kada se jednom riješe pitanja sigurnosti i granica, automatski se i rješava pitanje naselja. I ja tražim od svih strana da ne reagiraju na neodmjeren način ili da svjesno provociraju, bez obzira o kojoj je strani riječ", kazao je.