Svijet
6

Odobrena gradnja još 1.500 stanova za Jevreje u istočnom Jerusalemu

FENA
Zvaničnici grada Jerusalema odobrili su danas planove za izgradnju infrastrukture za novih 1.500 stanova u istočnom Jerusalemu, što bi moglo dodatno da naruši tek obnovljene bliskoistočne mirovne pregovore.

Gradska glasnogovornica Brahi Sprang je potvrdila da su zvaničnici Jerusalema odobrili te planove, a taj potez je nazvala standardnim i birokratskim, objasnivši da je potrebno još konačno odobrenje vlade i da je stvarna izgradnja godinama daleko.

Izraelci i Palestinci su tek prije nepunih mjesec dana obnovili pregovore poslije pet godina zastoja.

Širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i podizanje stanova za Jevreje u anektiranom istočnom Jerusalemu jedan je od najvećih nesporazuma između dva naroda. Novi planovi se odnose na kvart Ramat Šlomo, čijem se širenju protive i SAD.

Još 2010. godine, za vrijeme posjete američkog potpredsjednika Josepha Bidena Izraelu, najavljena je izgradnja u tom kvartu, što je izazvalo diplomatski jaz u odnosima dvije zemlje saveznice, podsjeća AP.

Izrael je anektirao istočni Jerusalem nakon što ga je osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno sa Zapadnom obalom. Tada je osvojen i pojas Gaze.

Palestinci žele da u tom dijelu Jerusalema proglase glavni grad svoje buduće države.

Izraelski lideri, međutim, tvrde da će ujedinjeni Jerusalem ostati vječna prijestolnica Izraela. Oko 200.000 Jevreja i 250.000 Palestinaca živi u istočnom Jerusalemu, gdje su jevrejska, hrišćanska i muslimanska sveta mjesta.

Izrael smatra dijelove istočnog Jerusalema u kojima žive Jevreji kvartovima poput drugih u zapadnom dijelu grada, ali međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju i označava te kvartove nelegalnim i nelegitimnim naseljima.

Za sada nije bilo palestinske reakcije na ovu najavu. Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua je odbio da bilo šta komentariše.

Otkako su pregovori obnovljeni u Washingtonu, Izrael je najavio izgradnju i ubrzanje planova o izgradnji oko 3.000 novih stambenih jedinica za Jevreje na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu.

Zbog toga su palestinski zvaničnici upozorili na opasnost od brze propasti pregovora, kao što se i ranije dešavalo, prenosi Tanjug.