Svijet
0

Jevrejski naseljenici okupirali dio palestinske teritorije u Jerusalemu

Anadolija
Blizu 200 jevrejskih naseljenika okupiralo je palestinsku teritoriju zapadno od grada Abu Dis u istočnom Jerusalemu, izjavio je šef Komiteta za odbranu i otpor naseljavanju u Abu Disu Bassam Bahr.

Izraelski naseljenici postavili su šatore i podigli izraelske zastave u predjelu Jabal i održavaju plesne zabave, rekao je Bahr.

Izraelska vlada planira sagraditi 500 novih objekata za naseljenike u ovom području koje su izraleske vlasti oduzele pod izgovorom da je to bila "državna zemlja".

Bahr je izjavio da su ove aktivnosti dio izraelske kampanje "jevreiziranja" Jerusalema.

"Sprovođenje ovog projekta dovest će do izmještanja hiljada beduina koji su decenijama živjeli na ovim područjima", rekao je Bahr, upozoravajući na potencijalni utjecaj koji će taj čin proizvesti na palestinsko-izraelske mirovne pregovore.

Palestinski pregovarač Saeb Erkat prošle sedmice je pozvao članove "četvorke" (SAD, EU, UN i Rusiju) da izvrše pritisak na Izrael kako bi zaustavio zakazanu deložaciju palestinskih naseljenika Jerusalema i uništavanje njihovih kuća.

Krajem jula, palestinske vlasti locirane na Zapadnoj obali rezimirale su mirovne pregovore sa samoproglašenom jevrejskom državom pod sponzorstvom UN-a nakon trogodišnjeg zastoja.

Razgovori između dvije strane uglavnom se odvijaju iza zatvorenih vrata. Rezultati pregovora nisu objavljeni.