Svijet
1

Ban Ki-moon: Izrael izgradnjom naselja ugrožava osnivanje nezavisne Palestine

Anadolija
Ban Ki-moon (Foto: AFP)
Ban Ki-moon (Foto: AFP)
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon osudio je izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Napomenuo je da se izgradnjom naselja dodatno podižu tenzije između Izraela i Palestine, ali i osnivanje nezavisne države Palestine.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Martin Nesirky je kazao da je Ban Ki-moon prenio da se izgradnjom jevrejskih naselja na Zapadnoj obali otvoreno krši međunarodno pravo.

Izrael je prethodno već saopćio da na navedenoj teritoriji Palestine planira izgradnju dodatnih 1.000 novih domova za jevrejske doseljenike.

"Takvo ponašanje Izraela ugrožava napredak prema postizanju dvodržavnog rješenja. Zato generalni sekretar UN-a poziva Izrael da prekine sve aktivnost u naseljima i poštuje svoje obaveze u skladu sa međunarodnim pravom", navedeno je u saopćenju.

Novi planovi vlasti Izraela o izgradnji jevrejskih naselja objelodanjeni su u momentu kada američki državni sekretar John Kerry planira da pokrene mirovne pregovore između Izraela i Palestine koji su u ozbiljnom zastoju oko pet godina.

Međutim, prema pisanju britanskih medija, izgradnjom ilegalnih naselja Izrael je određena naselja na teritoriju Palestine povećao za pet do deset puta.

Prema posljednjim podacima, u više od 100 naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu živi oko pola miliona Jevreja, dok Palestinci na istom teritoriju planiraju da osnuju svoju državu koja bi obuhvatala i pojas Gaze.