{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić neće dobivati dokumente na srpskom

F
28.8.2008. u 11:18
0
5
Karadžić neće dobivati dokumente na srpskom
0
Karadžić neće dobivati dokumente na srpskom
Tajništvo Haškog suda (ICTY) ponovno je u srijedu odbilo zahtjev Radovana Karadžića da mu dokumente i materijale, uključujući transkripte suđenja, dostavlja na srpskom jeziku, na ćirilici, saopćeno je u Haagu.
Tajništvo je obavijestilo Karadžića da će mu biti dostavljen audio ili audio-video snimak sudskih sjednica sa simultanim prijevodom na bosanskome, hrvatskom i srpskom jeziku.

U saopćenju je navedeno da shodno pravilima ICTY-a Tajništvo optuženima osigurava dokumente i transkripte samo na radnim jezicima Suda, odnosno na engleskome i francuskom.

Tajništvo podsjeća da je i u slučaju Zdravka Tolimira odbijen njegov zahtjev da mu se dostavlja dokumentacija na maternjem jeziku, ali su mu, kao i Karadžiću, odobreni audio i audio-video zapisi na bosanskome, hrvatskom i srpskom jeziku.

U obrazloženju odluke Tajništvo navodi da bi prevođenje transkripata suđenja na bosanski, hrvatski i srpski jezik doprinijelo odugovlačenje suđenja te preopteretilo prevodilačku službu ICTY-a.

Podneskom od 19. augusta Karadžić je zatražio da mu se svi dokumenti i materijali, uključujući i transkripte koji se tiču njegovog i drugih relevantnih slučajeva, dostavljaju na srpskom jeziku, na ćirilici, a isti takav zahtjev je uputio Tajništvu nakon prvog pojavljivanja pred sudom, 31. jula, a potom i 4. augusta.

Tajništvo je, kao i u srijedu, svaki put odbijalo zahtjev Karadžića da mu se omogući pristup dokumentaciji na srpskom jeziku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: