{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić neće dobivati dokumente na srpskom

F
28.8.2008. u 11:18
0
5
Karadžić neće dobivati dokumente na srpskom
0
Karadžić neće dobivati dokumente na srpskom
Tajništvo Haškog suda (ICTY) ponovno je u srijedu odbilo zahtjev Radovana Karadžića da mu dokumente i materijale, uključujući transkripte suđenja, dostavlja na srpskom jeziku, na ćirilici, saopćeno je u Haagu.
Tajništvo je obavijestilo Karadžića da će mu biti dostavljen audio ili audio-video snimak sudskih sjednica sa simultanim prijevodom na bosanskome, hrvatskom i srpskom jeziku.

U saopćenju je navedeno da shodno pravilima ICTY-a Tajništvo optuženima osigurava dokumente i transkripte samo na radnim jezicima Suda, odnosno na engleskome i francuskom.

Tajništvo podsjeća da je i u slučaju Zdravka Tolimira odbijen njegov zahtjev da mu se dostavlja dokumentacija na maternjem jeziku, ali su mu, kao i Karadžiću, odobreni audio i audio-video zapisi na bosanskome, hrvatskom i srpskom jeziku.

U obrazloženju odluke Tajništvo navodi da bi prevođenje transkripata suđenja na bosanski, hrvatski i srpski jezik doprinijelo odugovlačenje suđenja te preopteretilo prevodilačku službu ICTY-a.

Podneskom od 19. augusta Karadžić je zatražio da mu se svi dokumenti i materijali, uključujući i transkripte koji se tiču njegovog i drugih relevantnih slučajeva, dostavljaju na srpskom jeziku, na ćirilici, a isti takav zahtjev je uputio Tajništvu nakon prvog pojavljivanja pred sudom, 31. jula, a potom i 4. augusta.

Tajništvo je, kao i u srijedu, svaki put odbijalo zahtjev Karadžića da mu se omogući pristup dokumentaciji na srpskom jeziku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: