Svijet
16

Kako spriječiti kataklizmu: Hakeri napali i nuklearne elektrane

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon hakerskih napada na Sony Pictures, koji su pokazali koliko su zapravo ranjivi kompjuterski sistemi za koje se smatralo da su sigurni i koji su pokrenuli "rat riječi“ Sjeverne Koreje i SAD-a, pojedine zemlje su odlučile dodatno zaštiti svoja nuklearna postrojenja.

Jedna od tih zemalja je Južna Koreja, čiji je predsjednik Park Geun-hye nedavno istakao kako njegovi podređeni svakodnevno istražuju online opasnosti s kojima se država može suočiti, piše Reuters.

Južnokorejska kompanija Hydro and Nuclear Power Co Ltd, koja inače brine o 23 nuklearna reaktora u zemlji, u ponedjeljak je objavila kako su sigurnosni sistem njihovih kompjutera hakirale nepoznate osobe.

Nezvanične informacije upućuju da je napad izvršila Sjeverna Koreja, ali potvrde još uvijek nema.

Predsjednik Park je stoga naredio inspekcije svih državnih infrastrukturnih objekata nuklearnog tipa, kako bi se detaljno utvrdio motiv napada.

Zvaničnici kompanije Hydro and Nuclear Power Co Ltd istakli su da su prilikom napada ukradene pojedine "nevažne informacije“ i da funkcionisanje sistema nuklearnih elektrana nije bilo ugroženo.

U proteklim godinama Južna Koreja je optužila Sjevernu Koreju da je izvršila više cyber napada na njihove banke i medije, piše Reuters.