Svijet
8

Amerikanci strahuju od hakerskih napada koji bi napravili haos u zemlji

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon što su hakeri napali kompaniju Sony Pictures, u SAD-u se javila bojazan od mnogo ozbiljnijih napada cyber-vojnika koji rade za države kao što je Sjeverna Koreja.

Eventualni napadi ove vrste bi nanijeli značajnu štetu telekom sistemima, energetskim mrežama i drugim sektorima od ključne važnosti za normalno funkcioniranje države.

Neimenovani zvaničnici rekli su za Reuters da bi se Sjeverna Koreja mogla okrenuti cyber-ratovanju iz razloga što ne može parirati drugim zemljama u vojnim segmentima kao što je naoružanje.

Drugi izvor Reutersa navodi da cyber-vojnici Sjeverne Koreje već godinama rade na mogućnostima uništavanja kompjuterskih sistema drugih država koji kontrolišu javne sisteme vitalne za funkcioniranje svake države.

"Najvažniji cilj Sjeverne Koreje jeste da budu u mogućnosti napasti infrastrukturne mete u Južnoj Koreji i SAD-u“, rekao je Kim Heung-kwang, nekadašnji profesor za kompjuterske znanosti koji je pobjegao iz Sjeverne Koreje.

Prema navodima pojedinih američkih zvaničnika, Sjeverna Koreja je oformila cyber-ćeliju koja je nazvana Bureau 121, a koju čine neki od najsposobnijih kompjuterskih stručnjaka ove zemlje koji su ujedno prošli i vojne škole Sjeverne Koreje, navodi Reuters.