1949. - 2010.
0

Kaczyński će ostati upamćen kao borac za pravdu

Sarajevo-x.com
Lech Aleksander Kaczyński
Lech Aleksander Kaczyński
Tragično poginuli predsjednik Poljske Lech Kaczyński ostat će upamćen kao omiljeni borac protiv korupcije i zagovornik vladavine prava. Nakon strašne tragedije koja je zadesila Poljsku u toj zemlji je najavljena sedmodnevna žalost.

Lech Aleksander Kaczyński (18. juna 1949. - 10. aprila 2010.) bio je predsjednik Poljske od decembra 2005. godine, kao član stranke Pravo i pravednost. Prije nego što je imenovan za predsjednika Poljske obnašao je dužnost gradonačelnika Varšave, od 2002. godine.

Brat je blizanac bivšeg poljskog premijera i aktuelnog predsjednika stranke Pravo i pravednost Jarosława Kaczyńskog.

Rođen je u Varšavi, kao dijete inžinjera i filologinje. Kao dijete glumio je 1962. s bratom Jarosławom u poljskom filmu "Dvojica koji su ukrali mjesec".

Diplomirao je pravo i administraciju na varšavskom univerzitetu, a 1980. je doktorirao na Univerzitetu u Gdańsku. Sedamdesetih prošlog stoljeća bio je član prodemokratskog antikomunističkog pokreta u Poljskoj i aktivni savjetnik Lecha Wałęse, bivšeg poljskog predsjednika. U junu 1989. izabran je za senatora, a 1991. ušao u parlament.

Bio je ministar pravde, glavni državni tužilac, a popularnost mu je donio snažan otpor korupciji. Godine 2001. sa bratom je osnovao konzervativnu političku partiju Pravo i pravednost čiji je bio predsjednik od 2001. do 2003.