Poljska
0

Brat blizanac poginulog predsjednika kandidat za prvog čovjeka zemlje

SRNA
Jaroslaw Kaczynski (Foto: AFP)
Jaroslaw Kaczynski (Foto: AFP)
Jaroslaw Kaczynski, brat blizanac pokojnog poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, bit će kandidat njegove desničarske Partije prava i pravde na predsjedničkim izborima u junu ove godine.

"Poljska je naša velika zajednička obaveza. Od nas se traži da prevladamo naš lični bol i nastavimo misiju uprkos ličnoj tragediji. Upravo zato odlučio sam da se kandidujem za predsjednika Poljske", rekao je Kaczynski.

Predsjednički izbori zakazani su za 20. juni nakon pogibije Lecha Kaczynskog i još 95 drugih zvaničnika u avionskoj nesreći 10. aprila.

"Tragično završen život predsjednika, smrt poljske političke elite znači samo jedno - moramo završiti našu misiju", rekao je Kaczynski.

Uprkos porasta simpatija za porodicu Kaczynski ankete javnog mnijenja  pokazuju da je vršilac dužnosti predsjednika Bronislaw Komorowski, kandidat centrističke Građanske platforme najizgledniji pobjednik izbora.

"U  realnosti neće se kandidovati Jaroslaw Kaczynski već njegov brat. Njegov tim u izbornoj kampanji igrat će na kartu simpatije za njegovog brata", rekao je Kšištof Bobinski, šef  Fondacije Unija i Poljska, istraživački centar u Varšavi.

Bit će teško za njega da dobije više od 20 do 25 odsto, rekao je Bobinski.
"Kaczynski će moći da pobjedi samo ako drugi kandidati negdje pogriješe. To je teška situacija za sve. Ovo nije uobičajena izborna kampanja, ali mislim da se generalno gledano politički stavovi nisu promijenili među glasačima", rekao je Bobinski.