Drugi krug izbora
0

Poljaci biraju predsjednika, Kaczynski ili Komorowski?

SRNA
U Poljskoj će u nedjelju biti održan drugi krug predsjedničkih izbora, kada će Poljaci birati između Jaroslawa Kaczynskog, brata blizanca nedavno poginulog predsjednika Lecha Kaczynskog, i Jarosława Komorowskog, koji je trenutno vršilac dužnosti predsjednika.

Očekuje se da će izbori oblikovati poljsku ekonomiju i odrediti koliko će zemlji trebati vremena da prihvati evro i koliko će joj trebati da smanji broj vojnika u Afganistanu.

Prijevremeni izbori tragična su posljedica smrti Lecha Kaczynskog 10. aprila  kod Smolenska, u avionskoj nesreći u kojoj su poginuli i njegova supruga Marija i oko 100 članova delegacije civilnih i vojnih funkcionera Poljske.

U prvom krugu izbora održanim 20. aprila, ni  jedan kandidat nije osvojio apsolutnu većinu glasova, pa su Kaczynski i Komorowski prošli u drugi krug. Komorowski je u prvom krugu osvojio 41,5 posto glasova, a Kaczynski 36,5 posto. Prema trenutnim anketama, ni jedan od kandidata ne ulazi u drugi krug sa značajnom prednošću.

Poljski predsjednik ima puno ceremonijalnih funkcija, ali  može stavljati veto na zakone i ima uticaj na strane vojne operacije kao vrhovni komandant vojske.

 Komorowski je kandidat umjerene proevropske Stranke građanske platforme, a tokom cijele kampanje bio je favorit. Ipak, Kaczynski, koji ima loš glas zbog neuspješnog vođenja vlade od 2006. do 2007. godine, uspio je prikupiti glasove tradicionalnih birača na osnovu sažaljenja zbog smrti brata blizanca.