Poljska
0

Kaczynski priznao poraz na izborima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lider opozicione stranke Pravo i pravda Jaroslav Kaczynski priznao je poraz na predsjedničkim izborima i čestitao svom rivalu Bronislavu Komorowskom.

"Moram da počnem, radeći ono što dobri maniri nalažu, a to je da čestitam pobjedniku", rekao je Kaczynski u obraćanju svojim pristalicama.

Prema rezultatima anketa sprovedenih na biračkim mjestima, kandidat vladajuće Građanske platforme Komorowski odnio je pobjedu u drugom krugu vanrednih predsjedničkih izbora u Poljskoj.

Prema izvještajima državne televizije TVP, Komorowski je osvojio 53 posto glasova, dok je njegov protivkandidat, lider opozicione konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslav Kaczynski osvojio 47 posto, prenosi Reuters.

Privatna televizija TVN izvjestila je kako ankete pokazuju da je Komorovski osvojio 51,09 posto, a Kaczynski je zadobio povjerenje 48,9 posto građana koji su izašli na birališta.

Građani su birali između bivšeg premijera Jaroslava Kaczynskog, brata blizanca nedavno poginulog predsjednika Lecha, i vršioca dužnosti šefa države i predsjednika parlamenta Komorowskog.

U prvom krugu glasanja, održanom 20. juna, nijedan kandidat nije dobio apsolutnu većinu pošto je od 10 kandidata, 41,5 posto glasača podržalo Komorowskog, dok je Kaczynski osvojio 36,5 posto glasova.