Svijet
0

Predsjednički izbori u Poljskoj 20. juna

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Vršilac dužnosti poljskog predsjednika Bronislaw Komorowski najavio je da će predsjednički izbori biti održani 20. juna, izjavio je danas njegov portparol Jerzy Smolinski.

"Vršilac dužnosti predsjednika potpisao je potrebna dokumenta, tako da je određen datum održavanja izbora 20. juna", rekao je Smolinski.

Prema rezultatima ankete koja je objavljena danas na predsjedničkim izborima u Poljskoj pobijedio bi Komorowski, jer bi dobio 55 posto glasova.

Komorowski, koji je predsjednički kandidat vladajuće Građanske platforme premijera Donalda Tuska, dobio bi, prema rezultatima dva ispitivanja javnosti, veći  broj glasova od ostalih kandidata.

Za brata poginulog predsednika Lecha Kaczynskog, Jaroslawa i koji je na čelu vodeće opozicione stranke "Zakon i pravda", glasalo bi 32 posto birača.	

Rezultate ankete  koju je sprovela organizacija za ispitivanje javnog mnjenja "TNS OBP", objavio je poljski dnevni list "Fakt".

Predsjednik Kaczynski, njegova supruga Marija i još 94 putnika i člana posade poginuli su 10. aprila u blizini Smolenska u Rusiji, kada se srušio avion kojim je visoka poljska državna delegacija putovala na komemoraciju povodom 70. godišnjice masakra u Katinskoj šumi, kada je sovjetska tajna policija ubila više hiljada zarobljenih poljskih oficira.