Anketa u Poljskoj
0

Komorowski bi mogao postati novi predsjednik

FENA
Bronisław Komorowski (Foto: AP)
Bronisław Komorowski (Foto: AP)
Na predsjedničkim izborima u Poljskoj koji će, kako se očekuje, biti održani u junu, pobijedit će vršitelj dužnosti predsjednika ove zemlje Bronisław Komorowski, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnijenja.

Anketa je pokazala da bi Komorowski, predsjednički kandidat vladajuće Građanske platforme premijera Donalda Tuska, u drugom krugu izbora osvojio čak 55 posto glasova, dok bi za brata poginulog predsjednika Lecha Kaczynskog, Jaroslawa, glasalo 32 posto birača, javio je Reuters.

Rezultate ankete koju je provela organizacija za ispitivanje javnog mnijenja TNS OBOP objavio je najtiražniji poljski dnevni list Fakty.

Jaroslaw Kaczynski, koji se nalazi na čelu glavne opozicijske stranke u zemlji Pravo i pravda, još nije rekao hoće li se kandidirati za položaj predsjednika.

Predsjednik Kaczynski, njegova supruga Marija i još 94 putnika i člana posade poginuli su 10. aprila u blizini Smolenska u Rusiji, kada se srušio avion kojim je visoka poljska državna delegacija putovala na komemoraciju povodom 70. godišnjice masakra u Katinskoj šumi, kada je sovjetska tajna policija ubila više hiljada zarobljenih poljskih časnika.

Prijevremeni izbori treba da budu zakazani u roku od dvije sedmice od dana tragedije i održani za 60 dana od toga datuma, a konačna odluka o tome kada će se održati trebalo bi da bude donesena u srijedu.

Komorowski je tačan datum održavanja izbora trebalo da saopći prošle sedmice, ali je opozicija zatražila odgađanje.

Prije tragedije predsjednički izbori u Poljskoj bili su planirani za jesen ove godine.