Uz podršku Amerike
3

Južnokorejski predsjednik: Vrijeme je za akciju i trajni mir sa Sjevernom Korejom

B. T.
Moon Jae-in (Foto: EPA-EFE)
Moon Jae-in (Foto: EPA-EFE)
Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je da zadnju godinu svog mandata vidi kao posljednju šansu za postizanje trajnog mira sa Sjevernom Korejom te da je "vrijeme da se krene u akciju".
Govor na obilježavanju četvrte godina predsjedavanja dolazi uoči njegovog prvog samita s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu 21. maja.

Očekuje se da će južnokorejski predsjednik potaknuti Sjedinjene Američke Države na angažman sa Sjevernom Korejom, iako je Biden pokazao malo interesa da Sjeverna Koreja postane glavni prioritet.

"Preostalih godinu dana svog mandata smatrat ću posljednjom prilikom da prijeđemo iz nepotpunog mira u onaj koji je nepovratan. Sada se i vrijeme dugih vijećanja bliži kraju. Vrijeme je za akciju", rekao je Moon.

Bidenova administracija nedavno je završila reviziju politike koja je tražila "praktični" pristup korištenjem diplomatije kako bi se na kraju uvjerilo da Sjeverna Koreja preda nuklearno oružje.

Biden, međutim, nije pokazao znakove popuštanja sankcija, što je omelo Moonove napore da pokrene ekonomske i turističke projekte sa Sjeverom, a Bijela kuća nije imenovala posebnog izaslanika koji bi rješavao to pitanje, piše Reuters.

Moon je postigao saradnju sa Sjevernom Korejom i činilo se da je postignut napredak u 2018. godini tokom samita s liderom Kim Jong Unom, ali kako Moon ulazi u zadnju godinu mandata, Pjongjang pokazuje malo interesa za razgovor.