Ljuti zbog govora Bidena
33

Sjeverna Koreja nazvala diplomatiju SAD-a lažnom i odbila pregovore s Bidenom

A. B.
Kim Jong-un (Foto: EPA-EFE)
Kim Jong-un (Foto: EPA-EFE)
Sjeverna Koreja je upozorila SAD da će se suočiti sa "veoma teškom situacijom" zbog velike greške američkog predsjednika Joea Bidena koji je označio Pyongyang kao sigurnosnu prijetnju i otkrio svoju namjeru da vodi "neprijateljsku politiku".

Tako je Sjeverna Koreja u nedjelju označila američku diplomatiju lažnom i odbila pregovore s Washingtonom.

Naime, Biden je prošle sedmice u svom prvom obraćanju Kongresu, Sjevernu Koreju i iranski nuklearni program nazvao "ozbiljnom prijetnjom američkoj i svjetskoj sigurnosti" te rekao da će sarađivati sa saveznicima na rješavanju tih problema putem diplomatije i strogog odvraćanja.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, izjavila je u petak da je revizija američke politike završena te je sugerisala da je Biden naučio iz iskustva prethodne četiri administracije koje su pokušale i nisu uspjele natjerati Sjevernu Koreju da napusti svoj program nuklearnog oružja, piše BBC.

"Naša politika se neće fokusirati na postizanje velike nagodbe, niti će se oslanjati na strateško strpljenje. Umjesto toga, američka politika prema Sjevernoj Koreji će biti odmjerena, praktična i otvorena diplomatiji, a njen cilj je potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka", navela je Psaki.

Zauzimajući se za "realan" pristup posredstvom diplomatije, u dogovoru s Južnom Korejom i s Japanom, nije rekla ništa o mogućim inicijativama koje se pripremaju, ogradivši se od prošlih administracija.

"Naša politika neće biti usmjerena na traženje velikog dogovora", istakla je, jasno naznačivši promjenu smjera u odnosu na politiku bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa dodavši: "No, isto tako se neće oslanjati na stratešku strpljivost", navela je Psaki, misleći na pojam koji se koristio u mandatu Baracka Obame.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje, Bidenove izjave o denuklearizaciji su nazvali "nepodnošljivim" i "velikom greškom".

"Izjava jasno odražava Bidenovu namjeru da i dalje provodi neprijateljsku politiku prema Sjevernoj Koreji, kao što su to činile SAD više od pola vijeka", rekao je Kwon Jong-gun, zvaničnik sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova.

U odvojenoj izjavi, Ministarstvo je optužilo američkog predsjednika da je uvrijedio sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-una, dodajući: "Dovoljno smo upozoravali SAD da može shvatiti kako će pretrpjeti štetu bude li nas provocirao".