Svijet
3

Južna Koreja zbog prijetnji kupuje 40 aviona F-35A vrijednih sedam milijardi dolara

SRNA
Južna Koreja će kupiti 40 aviona tipa „F-35A“ od kompanije „Lokid Martin“ za oko sedam milijardi dolara zbog vojne prijetnje iz Sjeverne Koreje, izjavili su danas zvaničnici u Seulu.

Južna Koreja je u martu pristala da kupi avione, a od tada je pregovarala o cijeni, transferu tehnologije i ostalim pitanjima.

Seul se tradicionalno oslanja na uvoz borbenih aviona i ostalog naoružanja iz SAD, koje u ovoj zemlji imaju 28.500 stacioniranih vojnika zbog mogućeg napada iz Sjeverne Koreje, prenio je AP.

Avioni će biti kupljeni radi zamjene zastarjele vazduhoplovne flote i jačanja sposobnosti da se izvrši napad na nuklearne i ostale mete u Sjevernoj Koreji u slučaju izbijanja rata, saopštila je državna Administracija za kupovinu odbrambenih sredstava.

Agencija i vojni zvaničnici navode da će novi avioni biti isporučeni Južnoj Koreji između 2018. i 2025. godine. Zvaničnik Generalštaba, koji nije želio da bude imenovan, rekao je da je današnja odluka konačna.

„F-35“ je najskuplji američki borbeni avion. Pentagon je za njegov razvoj do sada platio oko 400 milijardi dolara. Ostali strani kupci su Velika Britanja, Izrael, Italija, Australija, Kanada, Turska i Japan.