Rekordan broj letova
13

Južna Koreja i SAD započele velike zračne vježbe, učestvuje više od 240 aviona

D. B.
Južna Koreja i SAD danas su započele svoje prve velike zajedničke zračne vježbe nakon pet godina.

U vježbama učestvuje više od 240 aviona, a održavaju se u vrijeme visokih tenzija sa Sjevernom Korejom i straha da bi Pyongyang mogao testirati još jedno nuklearno oružje.

Vježbe pod nazivom "The Vigilant Storm" će trajati do petka, a učestvovat će oko 140 južnokorejskih aviona uključujući najnaprednije F-35A borbene avione, kao i avione F-15K i KF-16.

S druge strane, SAD učestvuju s oko 100 aviona uključujući F-35B avione, tankere i avione za elektronsko ratovanje. Također, dio flote je i U-2 nadzorni avion. Australci su također poslali svoj KC-30A tanker.

Tokom vježbi će biti obavljeno oko 1.600 letova, što će biti najveći broj ikada kada je riječ o ovom godišnjem vojnom događaju. Južnokorejske zračne snage su istakle da će dvije strane "ojačati operativne i taktičke sposobnosti" kako bi "odvratile i odgovorile na sjevernokorejske provokacije".

Ovakve vježbe su prvi put održane 2016. godine pod nazivom "Vigilant Ace", no 2018. godine su prekinute jer je bivši južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pokušao popraviti odnose sa Sjevernom Korejom.

Nove američko-južnokorejske zračne vojne vježbe se održavaju u vrijeme zabrinutosti u Washingtonu da bi Pyongyang mogao obaviti novi nuklearni test. Nedavno je sjevernokorjeska vojska potvrdila da je uspješno obavila simulaciju punjenja taktičkih bojevih glava u skrivenom silosu. Također, Sjeverna Koreja je u proteklim sedmicama izvršila seriju testiranja naoružanja koja podrazumijeva i lansiranje balističkih projektila.

SAD, Južna Koreja i Japan su upozorili Sjevernu Koreju da će se suočiti s nemjerljivim odgovorom ukoliko testira nuklearno oružje. Posljednji put je atomska bomba detonirana u septembru 2017. godine.

Pyongyang je osudio zajedničke vojne vježbe te ih opisao kao probu za invaziju i dokaz da Washington i Seoul grade neprijateljsku politiku. Pyongang smatra da bilo kakve vojne vježbe oko Korejskog polutoka, a u kojima učestvuju SAD, predstavljaju prijetnju po sigurnost Sjeverne Koreje.