Zajednički apel
0

Jordanu potrebno još novca za izbjeglice iz Sirije

Klix.ba
Foto: Arhiv/AA
Foto: Arhiv/AA
Kako bi se nosili sa povećanim brojem izbjeglica iz Sirije, Jordan je značajno uvećao količinu novca za koju kažu da međunarodna zajenica treba obezbijediti.

U zajedničkom apelu sa agencijom za izbjeglice Ujedinjenih nacija, zvaničnici iz Jordana su rekli da im je potrebno 700 miliona dolara kako bi se nosili sa krizom. Samo nekoliko dana ranije, iz Jordana je rečeno da im je potrebno 400 miliona.

Zahtjev je stigao dok se borbe u Siriji zaoštravaju, što povećava broj izbjeglih civila. Humanitarna kriza na granici zemlje se intenzivira, a prema izjavama iz Jordana, sve je teže osiguravati osnovne potrepštine za sve veći broj izbjeglica.

U subotu je ministar prostornog uređenja Jafaar Hassan rekao da će broj Sirijaca u Jordanu uskoro narasti sa 180.000 na 240.000, što će male izvore vode i energije u ovoj zemlji razvući do krajnjih granica. Priliv izbjeglica dostiže granice koje vlada uskoro neće moći izdržati.

"Napravili smo zajednički apel kako bi se mogla nastaviti pružati humanitarna pomoć našoj sirijskoj braći", rekao je Hassan.

U međuvremenu je Alžirac Lakhdar Brahimi preuzeo poziciju specijalnog mirovnog izaslanika UN-a. Brahimi, koji je ovu dužnost preuzeo od Kofija Annana, je odmah pokušao umanjiti očekivanja od njegove misije.