Jordan
0

Izbjeglicama iz Sirije prijete zmije, škorpioni i pustinjska oluja

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Iako im više ne prijete bombe, pucnjava i minobacačke granate, sirijske izbjeglice u jordanskom šatorskom kampu suočavaju se s novim izazovima - zmijama, škorpionima i pustinjskim olujama.

Nije im, kažu, puno bolje od prilika u Siriji. Zato je na jednom bijelom šatoru, uz amblem Ujedinjenih nacija (UN), na arapskom jeziku ispisano - "Mrtvački kamp".

Izbjeglice protestiraju protiv uslova u kampu u kojem su se sklonili bježeći od građanskog rata.

"U Siriji je smrt brza, a ovdje, u kampu, sve nas čeka spora smrt. Pobjegli smo od granatiranja i bombardiranja naših kuća, a sada smo suočeni s novim mukama", izjavio je za agenciju Anadoliju Abu Sami, tridesetogodišnji bivši taksista iz Darae.

Ljudi su najviše zabrinuti za djecu i njihovo zdravlje.

"Ovo mjesto nije pogodno za boravak djece. Imamo bebu od 20 dana. Ni sami ne znamo koje bi mjesto za bilo sigurno za nju", pojasnio je Abu Kamal, koji je sa svojom porodicom pješačio 17 sati da bi stigao do izbjegličkog kampa.

Iz Jordana poručuju da je iznenadna navala izbjeglica iz Sirije dovela do popunjavanja svih kapaciteta u kampu u Zataari. Ubrzano, vele, grade novi šatorski kamp, 11 kilometara južno od granice sa Sirijom.

U posljednjih godinu dana Jordan je primio čak 150.000 Sirijaca. Postojeći kamp za sirijske izbjeglice u Jordanu sastoji se od 2.000 šatora. Svaki je dizajniran da zadovolji potrebe petočlane porodice.