Svijet
0

Sad povećao pomoć Siriji na 165 miliona dolara

FENA
Foto: Anadolija/Arhiv
Foto: Anadolija/Arhiv
Sjedinjene Američke Države saopćile su u petak da su humanitarnu pomoć Siriji i zemljama koje s njom graniče podigle na 165 miliona dolara jer dolazi zima, a rastući broj Sirijaca se raselio po zemlji i izvan nje.

Ova sredstva su namijenjena sirijskim izbjeglicama u Jordanu, Turskoj i Libanu, i trebalo bi da "ugriju porodice tokom zime zahvaljujući pokrivačima, grijalicama i plastičnim šatorima". Radi se o tome da se financiraju programi zaštite djece, vakcinacija i prijevoz teških ranjenika izvan Sirije.

Otkako je počeo sirijski sukob, SAD redovno povećava humanitarnu pomoć, a pobunjenicima pomaže na druge načine (komunikacijskim sistemima, obukom).

Na humanitarnom forumu održanom u Ženevi, John Ging, direktor Ureda Ujedinjeniih nacija za korodiniranje humanitarne pomoći, upozorio je da će sljedeće godine četiri miliona Sirijaca trebati pomoć, u odnosu na sadašnjih 2,5 miliona, javio je AFP.

UN smatra da bi ukupan broj izbjeglica u četiri susjedne zemlje Sirije, Turskoj, Libanu, Jordanu i Iraku, mogao narasti na 700.000 u 2013. godini. Prema novom izvještaju, koji je u petak objavilo Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR), taj broj je sada 408.000.