Posjetila izbjeglice u Jordanu
9

FOTO / Jolie: Srce mi se cijepa kad me Sirijci pitaju zašto im niko ne pomogne

Anadolija
Angelina Jolie u Jordanu (Foto: Anadolija)
Angelina Jolie u Jordanu (Foto: Anadolija)
Očiju nateklih od suza specijalna predstavnica Visokog komesarijata za izbjeglice UN-a (UNHCR) i glumica Angelina Jolie slušala je danas strašne priče izbjeglica iz Sirije koji su spas pronašli u izbjegličkom kampu u Jordanu.

Kamp Zaatari, otvoren u julu ove godine, pružio je utočište za 30.000 sirijskih izbjeglica, a procjenjuje se da je u toku 18 mjeseci, koliko traju sukobi u toj zemlji, poginulo najmanje 23.000 ljudi.

"Vrlo sam zabrinuta. Svijet je veoma zabrinut", kazala je Jolie. "Srce mi se cijepa kad me Sirijci pitaju zašto niko ne nađe načina da im pomogne."

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Priče koje je čula od izbjeglica u kampu bile su strašne, a posebno su je dotakla iskustva djece.

Kazala je da je upoznala mnogo nevinih ljudi, civila, Sirijaca koji su je pitali ko je na njihovoj strani i ko će im pomoći u vremenu koje dolazi. Neki su izrazili zabrinutost da će ih nestati.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Jordan je, prema procjenama, prihvatio oko 200.000 Sirijaca, što je najviše u regionu.

Jolie će tokom posjete ovoj zemlji pratiti visoki komesar za izbjeglice UN-a Antonio Guterres i ministar vanjskih poslova Jordana Nasir Cudeh.

Visoki komesarijat za izbjeglice UN-a je u aprilu imenovao Jolie za specijalnu predstavnicu zbog njenog velikog truda u radu za UNHCR. Jolie je UN-u donirala pet miliona dolara za pomoć izbjeglicama širom svijeta.