Humanitarka velikog srca
17

Angelina Jolie donirala $100.000 pomoći sirijskim izbjeglicama

Klix.ba
Glumica i UNHCR-ova specijalna izaslanica Angelina Jolie još jednom je opravdala titulu velikodušne humanitarke doniravši 100.000 dolara za pomoć sirijskim izbjeglicama.

Glumica je sredstva donirala UN-ovom visokom povjereniku za izbjeglice u povodu Svjetskog dana izbjeglca, koji je obilježen 20. juna.

Jolie je u saopćenju pozvala UN da pronađe dugotrajno rješenje za sve izbjeglice.

"UNHCR vjeruje da je i jedna izbjegla osoba previše i to je istina. Svaka osoba, koja je bila prisiljena napustiti svoj dom, je važna. Svi oni imaju svoju priču i svi su propatili više nego što bih ja to ikada mogla podnijeti, a ipak svako jutro ustaju i žive", stoji u saopćenju poznate humanitarke.

Međunarodna zajednica se mora posvetiti sprečavanju konflikata, reagujući kada izbiju, i brže ih rješavati, jer je to jedini način za stvaranje trajnih rješenja za izbjeglice čija snaga nas svaki put iznova nadahnjuje, riječi su holivudske glumice.

Nije poznato koliko je tačno Sirijaca izbjeglo od prošle godine, kada je počela pobuna protiv režima Bashara al-Assada, ali se pretpostavlja da je riječ o 500.000. Jolie, sada specijalna izaslanica UNHCR-a, je posjetila Siriju u junu prošle godine, piše Washington Post.