WikiLeaks
0

Japan prije dvije godine upozoren na opasnost od nuklearne nesreće

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je Japan prije više od dvije godine da bi jak potres mogao predstavljati "ozbiljan problem" za njegove nuklearne centrale, pokazala je povjerljiva diplomatska bilješka koju je objavio WikiLeaks, a prenosi britanski Telegraph.

Američki diplomatski izvještaj otkriva da se stručnjak IAEA zabrinuo što su japanski reaktori konstruisani da mogu odoljeti potresima jačine do sedam stepeni.

Prema tom dokumentu, zvaničnik IAEA je na sastanku Grupe za zaštitu i nuklearnu sigurnost G8 u Tokiju 2008. godine rekao da su kriteriji sigurnosti Japana zastarjeli. 

"On je objasnio da su propisi o nuklearnoj sigurnosti revidirani samo tri puta u 35 godina te da ih IAEA preispituje", navedeno je u tom izvještaju.

"Zvaničnik je takođe zabilježio da su neki od novijih potresa bili iznad granica predviđenih za neke nuklearne centrale te da se radi o ozbiljnom problemu koji uslovljava radove na seizmološkoj sigurnosti", dodaje se u dokumentu. 

Japanska vlada je reagovala formiranjem centra za odgovore na vanredne situacije u postrojenju Fukushima, ali je centrala i dalje bila sposobna da podnese potrese do sedam stepeni, piše Telegraph.