Svijet
6

Izrael uputio zvaničan protest Švedskoj koja želi da prizna Palestinu

FENA
Aviv Shiron
Aviv Shiron
Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak švedskog amabasadora da mu iskaže zvanični protest protiv odluke Stockholma da prizna Palestinsku državu, navodi se u saopćenju.

Pomoćni generalni direktor za Evropu u ministarstvu Aviv Shiron izrazio je ambasadoru Carlu Magnusu Nesseru izraelske proteste i "razočarenje" zbog odluke koju je obznanio novi švedski premijer Stefan Loefven.

Ova vijest "ne doprinosi poboljšanju odnosa između Izraela i Palestinaca nego, naprotiv, njenom pogoršanju", kazao je Aviv Shiron svom gostu, saopćilo je ministarstvo. Ona "smanjuje šanse da se postigne sporazum i izaziva kod Palestinaca nerealno očekivanje da mogu postići svoj cilj na jednostran način, a ne pregovorima s Izraelom", dodao je on.

Izrael smatra "čudnim" što se švedski premijer koncentrirao na palestinsko pitanje u svom političkom govoru dok se regija suočava s ratovima i "svakodnevnim užasima", kazao je on.

Stefan Loefven je izjavio u petak da "rješenje koje podrazumijeva dvije države, izraelsku i palestinsku, jednu uz drugu, pretpostavlja uzajamno priznavanje i želju za mirnom koegzistencijom. Zato će Švedska priznati Palestinsku državu".

Do sada su Palestinsku državu priznale 134 zemlje.