{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izrael kritikuje plan Švedske da prizna Palestinu

A
5.10.2014. u 16:15
17
77
Izrael kritikuje plan Švedske da prizna Palestinu
17
Izrael kritikuje plan Švedske da prizna Palestinu
Avigdor Lieberman (Foto: AFP)
Izrael je kritikovao izjave švedskog premijera Stefana Lofvena o priznavanju države Palestine.
U saopćenju se navodi da je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman pozvao švedskog ambasadora na sastanak u ponedjeljak nakon što je premijer Lofven u petak objavio namjeru da prizna Palestinu. 

"Švedski premijer Lofven treba razumjeti kako nijedan vanjski igrač ne može zamijeniti direktne pregovore između dvije strane i rješenja koji će biti dio sveobuhvatnog sporazuma između Izraela i cijelog arapskog svijeta", kazao je Lieberman. 

U petak je novoizabrani premijer Lofven u obraćanju pred Parlamentom Švedske kazao kako će priznati Palestinu kao državu. Time bi Švedska bila prva država Evropske unije (EU) koja bi priznala tu državu. 

"Sukob između Izraela i Palestine može se riješiti samo između te dvije države, prema dogovoru i u skladu sa međunarodnim pravom", kazao je Lofven.  

"To rješenje zahtjeva uzajamno priznavanje i volju za miran suživot. Švedska će stoga priznati državu Palestinu", dodao je. 

Nekolicina evropskih zemalja uključujući Mađarsku, Poljsku i Slovačku već su priznale Palestinu kao državu ali prije nego su ušle u članstvo EU. 

Krajem 2012. godine  Palestina je dobila status države nečlanice UN-a.

Sukob Izraela i Palestine datira još iz 1917. godine, a Izrael je tokom 1967. godine okupirao Istočni Jeruzalem i Zapadnu Obalu. 

Palestinci sa druge strane, zahtijevaju osnivanje nezavisne države u pojasu Gaze i Zapadne Obale.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: