Svijet
13

SAD: Smatramo da je prerano za priznavanje Palestine kao nezavisne države

Anadolija
Bijela kuća (Foto: AFP)
Bijela kuća (Foto: AFP)
Zvanični Washngton komentirao jučer objavljenu odluku vlasti Švedske da prizna Palestinu kao nezavisnu državu i poručio da je 'prerano' za takav čin.

Glavnogovornica američkog Ministarstva vanjskih poslova Jen Psaki je na dnevnom brifingu za novinare izjavila da SAD podržavaju Palestinu da postane država, ali da smatraju da se to mora zasnivati na uzajamnom priznanju dviju strana i na bazi pregovora.

Na komentar jednog od prisutnih novinara da pomenuti izraelsko-palestinski pregovori nemaju rezultata već 20 godina, Psaki je kazala da smatra da priznavanje statusa države samo po sebi neće biti od velike koristi.

Psaki je zaključila da na putu ka rješenju izraelsko-palestinskog pitanja postoje problemi na obje strane.

Podsjećamo, novoizabrana vlada lijevog centra Švedske saopćila je jučer da će ova država priznati Palestinu kao nezavisnu državu. Lider Socijaldemokratske partije Stefan Löfven je 2. oktobra izabran za premijera Švedske, a, kako je kazao, problemi između Palestine i Izraela mogu se riješiti dvodržavnim rješenjem i u skladu s međunarodnim pravom.

Priznavanjem Palestine kao nezavisne države Švedska će postati prva zemlja koja će to uraditi kao članica Evropske unije (EU). Mađarska, Poljska i Slovačka su priznale Palestinu kao nezavisnu državu, ali prije ulaska u EU.