Postaje vojna zona
155

Izrael u regiji Masafer Yatta vrši najveće raseljavanje Palestinaca u posljednjih nekoliko decenija

S. Š.
U regiji Masafer Yatta Izrael stvara vojnu zonu (Foto: EPA-EFE)
U regiji Masafer Yatta Izrael stvara vojnu zonu (Foto: EPA-EFE)
Više od 1.200 Palestinaca u okupiranoj regiji zapadne obale Masafer Yatta bit će suočeno sa prisilnim napuštanjem imanja koje je, nakon višedecenijske pravne bitke na izraelskom sudu, proglašeno kao mjesto gdje će se graditi vojne kasarne.

Presuda izraelskog suda otvorila je put za jedno od najvećih raseljavanja otkako je Izrael zauzeo teritorij na Bliskom istoku 1967. godine. Tamošnji stanovnici odbijaju da odu, nadajući se da će njihova otpornost i pritisak međunarodnih zajednica spriječiti Izrael da izvrši deložacije.

"Izraelske snage su godinama rušile građevine, ali sada kada imaju podršku suda, deložacije će se vjerovatno nastaviti", kaže Abu Sabha, jedan od Palestinaca koji će morati napustiti svoje imanje, prenosi Reuters.

Također, jedan od stanovnika koji je prisiljen napustiti svoj dom je Mahmoud Ali Najajreh koji je u Masafer Yatti zasadio čak 3.500 stabala masline.

Dvije godine kasnije, svako stablo je počelo da rađa, ali ih on mora ostaviti.

Veliki dio argumenata tokom dugotrajnog slučaja na sudu bio je usredsređen na to da li su Palestinci koji žive širom tog područja stalni stanovnici ili sezonski stanari.

Vrhovni sud je zaključio da stanovnici "nisu dokazali svoje tvrdnje o stalnom stanovanju" prije nego što je to područje proglašeno vojnom zonom. Oslanjali su se na fotografije iz zraka i odlomke iz knjige iz 1985. koju su obje strane citirale kao dokaz.

S druge strane, Ujedinjene nacije i Evropska unija osudile su sudsku presudu i pozvale Izrael da zaustavi rušenja i deložacije.

"Uspostavljanje vatrene zone ne može se smatrati 'imperativnim vojnim razlogom' za prebacivanje stanovništva pod okupacijom", rekao je portparol EU u saopćenju.

Izraelska vojska rekla je za Reuters da je područje proglašeno vojnom zonom zbog "različitih relevantnih operativnih razloga" i da su Palestinci prekršili naredbu o zatvaranju gradeći bez dozvola tokom godina.