Dokumenti o zvjerstvima
0

Izložba skica i planova arhitekata holokausta

Sarajevo-x.com
Na prvi pogled, ovi crteži izgledaju kao obični planovi za neku građevinu, ali detaljnijim pregledom shvatite da imaju potpis H.H. - inicijale Heinricha Himmlera, vođe zloglasnih nacističkih SS trupa.

Ove sedmice u izraelskom memorialu Yad Vashem u Jerusalemu bit će predstavljene brojne akice arhitekata iz koncentracionih logora Auschwitz-Birkenau u Poljskoj, gdje je ubijeno više miliona Jevreja u toku Drugog svjetskog rata.

Na crtežima su prikazani planovi gradnje drvenih baraka, gasnih komora i krematorija brutalnog kampa, a to će biti prvi put da ih se javno prikaže široj javnosti.

Obojene skice detaljno prikazuju kamp iz zraka, sa ucrtanom željezničkom prugom koja je dovozila nove zatvorenike.

Ilustracije dočaravaju hladnokrvo planiranje zvjerstava, ali i urede komandanta Rudolfa Hessa i doktora Josefa Mengelea.

Izložba također uključuje mnogo fotografija logora koje su snimili pripadnici britanskih trupa nakon rata, te izvještaj koji su napisala dvojica Jevreja nakon bijega.

Na nekim od fotografija jasno se vidi dim iz šest krematorija u kojima su svakodnevno spaljivani Jevreji.

Naziv poljskog logora postao je sinonim za holokaust jer prikazuje njemačke napore da Evropu očiste od Jevreja, piše Daily Mail.

Desetine hiljada drugih zatvorenika, među kojima je bilo i Poljaka, Roma i Rusa, također su izgubili život u najvećem nacističkom kampu smrti.

Nekadašnje barake austro-ugarske vojske iz Prvog svjetskog rata preuređene su i logor je otvoren u ljeto 1940. U originalu je bio djelo Sovjeta koji su tu zarobljavali Poljake.

Zbog svog odličnog položaja, Himmler je odlučio da je to savršeno mjesto za njegov naum. Od koncentracionog logora do kraja 1941. postao je to kamp smrti.

Jedna od rijetkih preživjelih iz Auschwitza, 77-godišnja Martha Weiss, pozvana je na izložbu.

"Jedno je kad ubijete nekoga zato što ste gladni, ali da sjedite i smišljate najveći kamp za istrebljenje na svijetu, da ga planirate kao da je parlament ili škola, to je nešto što ne ide u glavu", kaže Weiss i dodaje: "Ponekad kad mislim o tome, padne mi na pamet: 'Bože moj, ovo se nikad nije trebalo desiti. Mora da sam sve sanjala.' Ipak, nažalost, sve je istina i ja sam to preživjela, a sreća je da sam uspjela."