Međunarodni dan logoraša
0

U nacističkim logorima ubijeno 11 miliona ljudi

SRNA
Auschwitz
Auschwitz
U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan oslobođenja nacističkih logora iz vremena Drugog svjetskog rata u kojima je, prema nekim procjenama ubijeno 11 miliona ljudi, od toga oko 5,8 miliona Jevreja.

Za Međunarodni dan logoraša uzet je datum prvog oslobađanja nacističkog logora na tlu Njemačke, kada su u zloglasni logor Buhenvald 11. aprila 1945. godine ušle američke trupe 83. pješadijske divizije i zatekle 21 000 izgladnelih zatočenika.

Na teritoriji bivše Jugoslavije formiran je 71 koncentracioni logor i sabirni centar, ali i još 329 njihovih ispostava, istražnih i drugih zatvora, a najozloglašeniji bio je sistem logora Jasenovac u NDH, koji je po uzoru na Dahau "dizajnirao" jedan od lidera ustaškog pokreta Vjekoslav Luburić zvani Maks, koji je bio i njegov prvi komandant.

Logorska arhiva u Jasenovcu je dva puta uništavana početkom 1943. i aprila 1945. godine, a Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracijskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma zaključila je u aprilu prošle godine da su Hrvati uspjeli da u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubiju više od 700 000 Srba, preko 23 000 Jevreja i oko 80 000 Roma.

Logor u Donjoj Gradini nalazio se u BiH, preko puta Jasenovca, odmah iza ušća rijeke Une u Savu i formiran je 1941. godine. 

Gradina i nije bila logor u pravom smislu te riječi, već samo masovno jasenovačko stratište, tj. "prihvatni logor" dok ustaše ne likvidiraju mnogobrojno srpsko stanovništvo dovedeno iz BiH i drugih krajeva zloglasne NDH. 

Prema nekim procjenama, u Gradini je ubijeno i zakopano više od 360 000 ljudi, pretežno Srba.
Prvi konclogor Dahau, otvorila je koaliciona vlada nacionalsocijalista i katoličke Partije centra u martu 1933. godine, a ubrzo su njemački nacisti počeli likvidacije političkih protivnika.

Zloglasni nacistički konclogori Dahau, Mathauzen, Buhenvald, Ravensbrik, Flosenburg formirani su na inicijativu predsjednika pruske vlade i šefa pruske tajne policije Hermana Geringa.

Nacistički logor Buhenvald je osnovan na planini Eter u blizini Vajmara 1937. godine i kroz njega je prošlo 250 000 ljudi, od kojih je umrlo i likvidirno blizu 57 000.

Dahau je projektovao komandant Teodor Ajke i postao je prototip za sve nacističke konclogore, uključujući i sistem logora Jasenovac u NDH. 

Kroz Dahau je prošlo 200 000 zatočenika, a procjenjuje se da je u njemu umrlo blizu 26 000 ljudi i još 10 000 u okolnim logorima.

Od 1939. do 1945. godine u Njemačkoj i okupiranim zemljama formirano je 2 000 logora, njihovih ispostava, geta i radnih logora od kojih su najozloglašeniji bili Aušvic, Treblinka, Majdan i sistem logora Jasenovac u NDH.
U zloglasne konclogore spada i Mathauzen, najveći i najpoznatiji nacistički logor na tlu današnje Austrije, osnovan 8. avgusta 1938. pod čijom su uprvom bila još 52 logora u toj zemlji.

U konclogorima na tlu Njemačke i okupiranim zemljama Evrope, zatvorenici su bili robovska radna snaga, izgladnjivani i zlostavljani, gdje su umirali od bolesti i iznemoglosti.