Svijet
0

Oskrnavljen spomenik žrtvama holokausta u Poljskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nepoznati vandali oskrnavili su spomenik žrtvama bivšeg nacističkog logora u Poljskoj antisemitskim natpisima, izvijestili su u subotu poljski mediji.

Na spomeniku u bivšem logoru Plašov u blizini Krakova crvenim sprejem je ispisano na njemačkom "Jevreji, napolje" (Jude raus) i na lošem engleskom "Hitler je dobar" (Hitler good). Manja memorijalna ploča je oskrnavljena svastikom i natpisom "Jevreji, napolje".

Novinska agencija PAP prenijela je izjavu policajke Ane Zbroje koja je rekla da su zvaničnici na licu mjesta i da pokušavaju da utvrde kada se vandalizam dogodio.

Vandalizam je otkriven dan prije planiranog memorijalnog marša kojim se obilježava 67. godišnjica likvidacije jevrejskog geta u Krakovu, prenio je AP.

Nacisti su 13. marta 1943. počeli dvodnevnu operaciju tokom koje su ispraznili geto u Krakovu, a 16.000 Jevreja koji su tu živjeli prebacili u logore u Plaškovu i Auschwitz-Birkenau.

Logor u Plaškovu prikazan je u filmu Stevena Spielberga "Šindlerova lista" iz 1993., koji je nagrađen Oskarom, a koji govori o naporu njemačkog industrijalca Oskara Schindlera da spasi Jevreje koje je zaposlio u svojoj tvornici u Krakovu, navela je američka novinska agencija.