Komentari (18)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
SAD-e je u svijetu povečao svoju mrežu vojnih baza koja danas iznosi 700 baza u 40 zemalja.
TOLK SOU u kojem je gostovao Julian Assange.Video je preveden. Julian Assange: Zašto je svijetu potreban WikiLeaks? link http://www.tedafrica.org/talks/lang/scr/julian_assange_why_the_world_needs_wikileaks.html
Evo jedne v. ježbe s. cijentološke crke: \"Odredite jednu veću g. omilu ljudi. O. pisujte ih kao g. omilu, a zatim jednog po jednog i p. onavljajte to sve dok ne dođete do spoznaje. Z. apišite s. poznaju!\" Ove i ovakve duhovne v. ježbe napisao je sam osnivač scijentološke crkve L. Ron Hubbard. Z. astupnici Crkve u Scijentologa p. okušali su p. risiliti Wikileaks da p. ovuče informacije, p. rikazujući o. bjavljeni m. aterijal \"n. aprednom tehnologijom scijentološke religije\". Wikileaks je o. dbio povući objavljene dokumente
O Scientolozima-Godine 2008 Wikileaks je javnosti dostupnim učinio \"s. abrane t. ajne scijentološke Biblije\", uključujući insajderske informacije o č. udnim p. raksama u k. ontroverznoj crkvi. Dokumenti su otkrili nešto o scijentološkom ustrojstvu: clanovim je omogućeno da n. apreduju do devet nivoa unutar crkve. Deveti nivo najviše je što sljedbenik može dogurati. U dokumentima se našla i . instrukcija clanovima da u svrhu tkz. duhovnog razvoja postojano provode i one vježbe koje je t. eško za razumjeti.
Izvještaji koji pokrivaju razdoblje od šest godina, od 2004. do 2009., uključuju reference na smrt najmanje šest zatvorenika u iračkom pritvoru. Premlaćivanja, paljenja i vezanja konopcima pojavljuju se u stotinama izvještaja, dajući dojam da takvi postupci nisu bili iznimka.Politika SAD-a a politika, definirana u izvještaju od 16. maja 2005., u kojem stoji da \"ako američke snage nisu bile uključene u zlostavljanje pritvorenika, neće se provoditi daljnje istrage bez zapovjedi stožera\" u mnogim je slučajevima omogućila da američki vojnici progledaju kroz prste na iračko zlostavljanje sunarodnjaka.
Tako se, u izvjestaju 2008. godine, navodi da je iračka policija dva dana za redom tukla kablom jednog zatvorenika. U drugim izvještajima se govori o mučenjima metalnim šipkama, drvenim motkama, kao i strujom. Opekotine i prelomi kostiju zatvorenika bili su tek neke od posljedica.Portparol WikiLeaksa je naveo da želi da zaštiti identitet i da se u tekstu navede da mu je ime Daniel Schmidt. Portparol Schmidt je rekao da je nedavno objavljivanje povjerljivih dokumenta o ratu u Afganistanu doprinijelo da javnost u svijetu i u Sjedinjenim Američkim Državama razumije sukobe u zemlji na jugu Azije. Schmidt je odbacio optužbe da objavljivanje tzv. \"Afganistanskog ratnog dnevnika\", sa više od 90.000 dokumenata, predstavlja prijetnju za američku nacionalnu sigurnost ili da ugrožava živote američkih vojnika.
WASHINGTON – Al Kaida u Afganistanu nije više u središtu paznje američkih vojnika koji se bore protiv talibana, piše u ponedjeljak Washington Post analizirajući dokumente koje je na internet postavila stranica WikiLeaks u srpnju.Al Kaida i Osama bin Laden spominju se tek na 20-ako od 76.000 stranica koje je objavio Wikileaks.
sto mu je CIA lijepo smijestila \"napastvovanje i silovanje\" ma daaaaaaa kako da ne, svi vjerujemo u to.
Motivi za mucenje bili su raznovrsni. Nekad bi to radili iz odmazde, pa cak i zbog financijske koristi. Jedan pripadnik policije mucio je uhicenika i pritom ucjenjivao njegovu obitelj. Neki izvjestaji ukazuju na to da su saveznicki vojnici nekad pokusali sprijeciti mucenja, kao i da su ih Iracani pokusali sakriti. U nekima se izvjestajima opisuju i zlostavljanja vojnika, pri cemu su zlostavljaci bili pripadnici americkih i britanskih postrojbi, no ona nisu bila sistematski provodena kao kod iracke vojske.Medu ostalim, u dokumentima se spominje i uloga Irana u ratu u Iraku, odnosno navodi se da su iranske snge obucavale i opskrbljivale iracke pobunjenike oruzjem. Autor: Martina Hrupic za Jutarnji.hr
Jedan drugi covjek je prijavio kako su ga mucili u podzemnom bunkeru, uz ostalo, elektrosokovima. Iako su ga kasnije lijecili americki lijecnici, i u tom je slucaju izostala istraga. Za mucenje pritvorenika iracke su snage, pokazuju objavljeni dokumenti, koristile cak i televizijske antene. Svoje zrtve bi cesto vjesali za zglobove da vise sa stropa te ih mucili cak kiselinom i kipucom vodom. Žrtvama bi nekad rezali i prste. Vecina zrtava bili su mladi muskarci, iako ima zapisa i o tinejdzerima od 16 godina, zenama i starijim osobama.
Mnogi od njih imali su na sebi znakobe mucenja, otiske od cigareta, modrice, otvorene rane... - navodi se medu ostalim. Objavom dokumenata isplivalo je na vidjelo da su americke snage ipak vodile evidenciju o broju zrtava, iako se sve vrijeme tvrdilo da ona ne postoji. - Neki od objavljenih izvjestaja ukazuju na iznimnu brutalnost irackih snaga u postupanju s osumnjicenicima i zatvorenicima. Tako se, primjerice, u jednom od izvjestaja navodi slucaj covjeka koji je uhicen zbog sumnje da je pripremao bombu za tkz.samoubilacki napad. Kad su ga doveli u policijsku postaju, policajac ga je prvo upucao u nogu, a kasnije su ga bicevali, medu ostalim, gumenom cijevi.
Tako se, primjerice, u izvjestaju od 27. kolovoza 2009. navodi kako je kako je jedan od americkih vojnih lijecnika pronasao “modrice i opekotine te vidljive ozljede na glavi, ruci, torzu, nogama i vratu” muskarca za koje je iracka policija ustvrdila da se sam ubio. U izvjescu od 3. prosinca 2008. navodi se pak kako su na jednom drugom pritvoreniku, za kojeg je policija navela da je umro zbog “losih bubrega”, pronadeni dokazi “nepoznate vrste operacijskog zahvata na trbuhu”. Jedan izvjestaj spominje kako su Iracani svojedobno u jednoj sobi drzali 95 zatvorenika.
LONDON - “Snimka prikazuje 12 irackih vojnika. Dok su desetorica medusobno pricala, dvojica su drzala privorenika. Ruke su im bile vezane... Premjestili su ga na cestu, bacili ga na pod, udarali i upucali ga”, zapisali su u prosincu prosle godine pripadnici americkih snaga u Iraku, nakon sto su dobili na uvid snimku ubojstva u irackom gradu Talafaru. Unatoc snimci, istraga o tom incidentu nije pokrenuta... Kao ni u slucaju, kako se sad pokazuje, mnogih drugih.
Iz prve ruke. http://wikileaks.org/
Wikileaks bacio moćni Pentagon na koljena O svom ratovanju u Iraku Amerikanci su proizveli oko 400.000 tajnih dokumenata. Gotovo su svi stigli do Wikileaksa. Prije tako golemo curenje nije bilo moguće. Toliku količinu dokumenata nitko nije mogao ukrasti, prokrijumčariti, odnijeti iz vojnog arhiva jer bi odmah bio primijećen i uhvaćen. link http://www.vjesnik.hr/html/2010/10/30/Clanak.asp?r=tem&c=7