|

Izdat nalog za hapšenje osnivača Wikileaksa, Juliana Assangea

Izdat nalog za hapšenje osnivača Wikileaksa, Juliana Assangea
0
F
FENA
20.11.2010. u 14:03
18
komentara
0

dijeljenja
Izdat nalog za hapšenje osnivača Wikileaksa, Juliana Assangea Julian Assange (Foto: AFP)
Švedska kriminalistička policija izdala je međunarodni nalog za hapšenje Juliana Assangea, osnivača Wikileaksa, kojeg Švedska traži zbog silovanja i seksualnog napastovanja, izjavio je u subotu jedan policijski zvaničnik.
"Kasno sinoć smo završili prikupljanje informacija i poslali sve raznim policijskim mrežama", švedskom sistemu, sistemu SIS zemalja u šengenskom prostoru i Interpolu, izjavio je za agenciju AFP Tommy Kangasvieri iz švedske državne kriminalističke policije.

"Tužitelj je odlučio da izda međunarodni nalog za hapšenje i sada smo sigurni da će ga vidjeti sve policijske snage u svijetu", objasnio je Kangasvieri.

Sud u Stockholmu je u četvrtak zatražio izdavanje naloga za Juliana Assanega, 39-godišnjeg Australca poznatog kao osnivača internetske stranice Wikileaks, u okviru istrage o "silovanju i seksualnom napstovanju" dviju žena u Švedskoj u augustu.

Tužiteljica Marianne Ny je izjavila da je njegovo hapšenje jedini način da mu se postave pitanja o optužbama koje je on u početku odbacivao.

Wikileaks je ove godine objavio hiljade tajnih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...