Svijet
0

Scotland Yard dobio nalog za hapšenje Assangea

FENA
Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP)
Britanska policija je dobila novi međunarodni nalog za hapšenje Juliana Assangea, osnivača internetske stranice WikiLeaks, koji je izdalo švedsko pravosuđe, objavila je u ponedjeljak televizija BBC News.

Scotland Yard nije dao nikakav komentar za agenciju AFP.

Švedska je za 39-godišnjim Julianom Assangeom izdala međunarodni nalog za hapšenje zbog "silovanja, seksualnog napastovanja i prinude", koji se odnose na dvije žene i koji su se dogodili u augustu u toj zemlji.

Prvi nalog za hapšenje nije bio realiziran zbog greške u tekstu, a novi je švedsko pravosuđe izdalo prošle sedmice vodeći računa o primjedbama britanske policije.

Londonski advokat Juliana Assangea Mark Stephens izjavio je u nedjelju da će se boriti protiv svakog pokušaja izručenja njegovog klijenta.

Izjavio je da je zabrinut zbog mogućeg izručenja njegovog klijenta Sjedinjenim Američkim Državama jednom kada bude uhapšen i povjeren švedskoj policiji, naglasivši da iz SAD-a dolaze "ratoborne izjave" u vezi s njegovim klijentom.

Švedska tužiteljica Marianne Ny, koja je izdala nalog za hapšenje, isključila je tu mogućnost, potvrdivši za AFP da bi izručenje eventualno moglo da bude moguće tek poslije sudskog procesa u Švedskoj.

Sjedinjene Američke Države prijete gonjenjem Juliana Assangea zbog njegovog objavljivanja na WikiLeaksu neugodnih američkih diplomatskih telegrama, ali do sada nije formulirana glavna tačka optužnice.