Assange ostaje u pritvoru
0

Londonski sud odbio kauciju za osnivača Wikileaksa

Sarajevo-x.com
Assange prilikom predaje
Assange prilikom predaje
Osnivaču kontroverzne web-stranice Wikileaks, Julianu Assangeu, sud u Londonu je odbio pravo na kauciju. Uprkos tome, on je rekao da će se nastaviti boriti protiv izručenja u Švedsku.

Assange je odbacio otpužbe za seksualno zlostavljanje dvije žene u Švedskoj. Sada se nalazi u pritvoru gdje čeka saslušanje koje će se održati sljedeće sedmice.

Sudija na sudu u Westminsteru je odbio kauciju za osnivača Wikileaksa jer je utvrdio da postoji velika mogućnost da će Assange pobjeći iz zemlje.

Glasnogovornik Wikileaksa Kristinn Hrafnsson je rekao da je hapšenje tridesetdevetogodišnjeg Assangea napad na slobodu medija i obećao da će ova stranica nastaviti s radom.

Wikielaks nastaljva sa radom

Assangeov advokat Mark Stephens je rekao da će ponovo zatražiti da njegov klijent bude pušten na slobodu uz kauciju. On tvrdi da su optužbe politički motivirane i da je sudija bio nakonjen tužiteljstvu u slučaju ovog australskog državljanina.

Stephen je također potvrdio da će Wikileaks nastaviti s radom.

Pentagon je pozdravio ovo hapšenje, a američki sekretar Ministarstva odbrane Robert Gates je rekao da su to izuzetno dobre vijesti.

Švedski tužioci insistiraju da Assange treba biti izručen ovoj zemlji.

Pet ljudi, uključujući novinara Johna Pilgera i režisera Kena Loacha, ponudili su garanciju za Assangea.

Sudija Howard Riddle je odbio kauciju, a Assange će ostati u pritvoru do 14. decembra. Riddle je izrazio bojazan da bi Assange mogao pobjeći i da je njegova sigurnost ugrožena.

U prvoj optužbi se navodi da je Assange imao nezaštićen seks sa jednom ženom, nakon što je ona insistirala na upotrebi kondoma. Druga kaže da je Assange imao nezaštićen seks sa drugom ženom dok je ona spavala.

Otvoreno pismo premijerki Australije

Assange je uhapšen nakon što je pozvan na razgovor u policijsku stanicu u Londonu. Policija je kontaktirala advokata Stephensa u ponedjeljak navečer nakon što je primila evropski nalog za hapšenje od švedskih vlasti.

Prethodni nalog koji je raspisan prošlog mjeseca nije bio ispravno ispunjen. Assange je kritikovan prošle sedmice zbog materijala koji su objavljeni na Wikileaksu. Sekretar Ministarstva vanjskih poslava William Hague je kritikovao rad web-stranice Wikileaks koja je objavila detalje o "osjetljivim mjestima", a koja bi mogla biti meta terorističkih napada.

Assangeove pristalice su poslale otvoreno pismo australskoj premijerki Juliji Gillard od koje su tražili da ga zaštiti.