Bavarska i Hessen
5

Izbori u Njemačkoj i strah na obje strane političkog spektra: Kriza koja bi se mogla dodatno produbiti

V. K.
Prvi čovjek CSU-a Markus Söder (Foto: EPA-EFE)
Prvi čovjek CSU-a Markus Söder (Foto: EPA-EFE)
Građani Njemačke koji žive u regijama Bavarska i Hessen danas će izaći na regionalne izbore koji bi značajno mogli uzdrmati ionako turbulentnu političku scenu Njemačke.

Kao druga najmnogoljudnija pokrajina u Njemačkoj, izbori u Bavarskoj se uvijek prate sa posebnom pažnjom. Također, regija Hessen koja je i "dom" finansijskog centra Njemačke, grada Frankfurta, izuzetno je bitna za dalja ekonomska i druga kretanja države.

Međutim, prema analizama, situacija za vladajuću semafor koaliciju na ovom području uopće ne izgleda dobro.

"Demokršćani (CDU) i krajnje desničarska Alternativa za Njemačku pokušavaju da regionalne izbore predstave kao referendum o vladajućoj koaliciji. Nije ni čudo zašto. Samo 19 posto Nijemaca vjeruje da Scholzova vlada radi dobar posao", piše Politico.

Povodom izbora oglasio s i lider CDU Friedrich Merz.

"Rezultati izbora u nedjelju bit će katastrofalni za vladajuću koaliciju", poručio je Merz.

Šta je sve "na kocki" u Bavarskoj?

Kada je riječ o izborima u ovoj regiji, konzervativna Kršćansko-socijalna unija (CSU) koju predvodi bavarski premijer Markus Söder vlada na ovom području gotovo neprekidno od Drugog svjetskog rata. To se, najvjerovatnije, neće promijeniti ni u nedjelju jer ankete predviđaju da će stranka dobiti oko 36 posto glasova.

"To je prilično dobar rezultat prema sadašnjim standardima. Međutim, u široj slici, to bi bio jedan od najgorih ishoda za CSU ikada. U prethodnim decenijama, CSU je imao komotnu poziciju, međutim od 2018. godine su prisljeni vladati u koaliciji sa desničarima koje predvodi Hubert Aiwanger, farmer koji je nedavno bio upleten u skandal u skandal koji uključuje i optužbe da je autor antisemitskih letaka", pojašnjava se.

Kada se govori o drugim strankama, ankete pokazuju kako će AfD također poboljšati svoj učinak u odnosu na prethodne izbore. Trenutno se stranka takmiči za drugo mjesto sa Slobodnim biračima i Zelenim.

"Ako AfD dođe na drugo mjesto u Bavarskoj, to bi bila značajna vijest i sugerisala bi da AfD konsoliduje svoju bazu podrške izvan središta stranke u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj. To bi bila loša vijest i za CSU", naglašava se.

Situacija u Hessenu

U ovoj njemačkoj regiji situacija je, kada se govori o pobjedniku, poprilično jasna. Favorit na ovim izborima je Boris Rhein iz CDU-a, ali je, kao i u slučaju Bavarske, mnogo značajnije posmatrati rezultate drugih stranaka gdje će se za bolju poziciju boriti AfD, SPD i Zeleni.

"CDU trenutno vlada u koaliciji sa Zelenim. Sasvim je moguće da će tako i ostati jer CDU nema bolji izbor. SPD ne uživa veliku podršku. Ako SPD padne na treće ili četvrto mjesto, to bi bilo posebno loše za Nancy Faeser, Scholzovu ministricu unutrašnjih poslova koja je željela promijeniti poziciju i preuzeti ulogu 'premijera' Hessena", objašnjavaju analitičari.

Posljedice za Njemačku i Evropsku uniju

Rezultati izbora u ovim njemačkim pokrajinama značajno bi mogli utjecati i na cjelokupnu atmosferu u državi, a samim tim i u EU.

"Ukoliko vladajuća koalicija ostvari loš rezultat, to će vjerovatno pogoršati tenzije unutar savezne vlade. Te tenzije će se vrlo vjerovatno osjetiti i na nivou EU", navodi Politico.

Situacija bi posebno mogla biti teška za liberale tj. FDP.

"Lideri ove stranke često se sukobljavaju sa Zelenim, posebno oko klimatskih mjera. Sada, FDP se bori da pređe više od pet posto glasova u Bavarskoj i Hessenu. Zbog svega, za očekivati je kako će rezultati izbora dodatno pogoršati probleme unutar vlade i semafor koalicije", zaključuje se.