Komentari (99)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Pa dajte onda i švrakino nek bude drzava oni su posebni i govore satrovački, da ne gocorim Gorica firauni ako se dignu
Počela da igra mečka i pred njihovim vratima. Sve je počelo od davanja autonomije (samostalnosti) bivšim jugoslovenskim republikama, pa Kosovu, pa Republici Srpskoj u okviru BiH, itd. Tražili ste, gledajte
XyzFaktor kakvih autonomija bivsim republikama?
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Imal iko u svijetu kakvu ideju o miru i ujedinjavanja lijepih ideja??
u JUGOSLAVIJI zavrtim radio stanice, vijesti na Madjarskom, ha školski program na Albanskom, osnovne škole, srednje, fakulteti, sudovi na jezicima svih manjina, sve plaća država. Kaze zapad nema prava manjina u Jugoslaviji, budale povjeruju. A na zapadu 21.vijek, manjina nema ni pravo na svoj jezik!
Al naravno, teritoriju bi uzimali od Poljske, nikako od Njemacke.
Al naravno, teritoriju bi uzimali od Poljske, nikako od Njemacke.
Koliko god kome bilo pravo ili krivo, Kosovo je u Europi stvorilo precedent. Zato danas ima toliko pokreta koji se vise ne zalazu samo za priznavanje jezika ili kulture nego za full scale autonomiju ili neovisnost. Ako mogu Albanci, zasto ne i Katalonci u Spanjolskoj, Rusi u Ukrajini, Madzari u Rumuniji, Slezi... Pandorina kutija je otvorena, sada valja trpiti
Nisam protiv šlezijske autonomije ali ne možeš povlačiti paralelu izmedju Kosova i njih. Na njih Milošević sigurno nije slao vojsku da ih etnički čisti i masakrira. Nezavisnost Kosova je bio jedini put za opstoj Albanaca na toj teritoriji. Srpska politika im nije dala nikakav drugi izlaz.
Ako Kosovo moze, sto ne bi mogli onda svi drugi? Dvolicni zapad, gdje ne vrijede ista pravila za sve...
Pa Poljska je priznala Kosovo, trebali bi ovim ljudima u najmanju ruku da daju visoku autonomiju, ako ne i drzavu. I oni imaju pravo na samoopredeljenje! Pošteno je. Ili je to ono lako je gloginje tuđim ... mlatiti?
E još ste vi falili samo.
Znaci Amerikanci su i do poljske dosli
Ovo su garant neki srbi…
Želim vam svima da se raspadnete jao Jugoslavija i Njemačka ako Bog da
Kada ovo vide Lužički Srbi odmah će i oni tražiti autonomiju i povezivanje sa "Srpskim svetom". Njima je autonomija i samostalnost u krvi.
@faktor Stativa. Zavnoh je bio prije avnoja, dakle hrvatska, srbija i ostali su stvorili jugoslaviju, a ne jugoslavija sr hratsku, sr srbiju itd
nema se pametnijeg posla, očito, a pri tome život nam je tako kratak, pa dajte ljudi uživajte, putujte, jedite dobru hranu, guzite ...
Ljudi, ne miješajte otcjepljenje i ljudska prava. Sasvim je normalno da svako hoće svoju kulturu i jezik, ali to ne znači da mora praviti svoju drzavu.
Tako to krene, a onda kada se ojača traži se odcjepljenje.
Debilizam ko gos zagovara dalje podjele a jedina podjela je dobri i losi
Prvo se trebaju izboriti da budu priznata nacionalna manjina. U zakonima je to tako, ako te nema na papiru kao da ne postojiš. Ukoliko je historijska regija u pitanju, postoji nacionalni korpus, imaju teritoriju (koja je nekada bila zasebna), može se tražiti autonomija i otcjepljenje. Rekoh pod uslovom da je historijska regija i da ima navedene komponente.. ali to nemaju svi koji traže otcjepljenje od matične države.
Jesam li ja spomenuo Kosovo uopšte? Ali kad ga već spominješ, za Kosovo se zna stotinama godina kao jednu od pokrajina Srbije. Međutim u jednom periodu je naseljeno Albancima, i ima sve što je neophodno ako se želi zatražiti otcjepljenje i nezavisnost. Dok, npr., Republika Srpska nema ništa od navedenog što je neophodno, nije ni postojala do 92', nije imala teritoriju, nema autohtonu naciju, nema apsolutno ništa, jer nikada nije ni postojala. Kad već potežeš to pitanje ;)
Ja sam ostvario suverinitet i proglasio nezivast u hodniku, malom wc-u i dijelu spavaće sobe. Očekujem da me Rusi i dio Gruzije prizna.